EUAktualnoEvropa

Evropski parlament danes o sporazumu o odnosih z Združenim kraljestvom

Evropski parlament bo danes razpravljal in glasoval o ratifikaciji sporazuma o odnosih EU in Združenega kraljestva po brexitu. Potrditev sporazuma v parlamentu je ključen korak v procesu ratifikacije na strani EU, ki naj bi bil sklenjen do konca meseca. Rezultati glasovanja bodo znani v sredo.

Sporazum o odnosih po brexitu, ki sta ga EU in Združeno kraljestvo sklenila na božični večer, je začel januarja začasno veljati, ker do izteka prehodnega obdobja s koncem minulega leta ni bilo dovolj časa za ratifikacijo v EU.

Začasna uporaba sporazuma je bila sprva predvidena do konca februarja, a so rok za ratifikacijo podaljšali do 30. aprila, da bi omogočili dokončanje pravne in jezikovne revizije sporazuma v vseh 24 jezikih.

Ratifikacijo sporazuma o prihodnjih odnosih, imenovanega sporazum o trgovini in sodelovanju, so zapletale težave pri izvajanju prvega sporazuma med stranema, sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz unije, ki je začel veljati februarja lani. London namreč krši protokol o Severni Irski.

Za ratifikacijo na ravni EU je potrebna potrditev v Evropskem parlamentu, ki mora soglašati s sporazumom, da se ta lahko uveljavi. Lahko ga le sprejme ali zavrne, spreminjati pa ga ne more. Za potrditev je potrebna navadna večina evropskih poslancev.

Ob tem bodo glasovali še o predlogu resolucije o sporazumu, v katerem piše, da je treba tako sporazum o izstopu Otoka iz EU kot sporazum o sodelovanju po brexitu v celoti izpolnjevati.

Zadnji korak na strani EU bo še končna potrditev članic v okviru Sveta EU, ki mora biti soglasna.

Source
STA
Back to top button