EvropaGospodarstvo

Evropske borze večinoma navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro

Po obetavnem začetku novega tedna z vnovičnimi rekordnimi vrednostmi so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes večinoma znižali. Vlagatelji po besedah analitikov čakajo na najnovejše podatke o poslovanju borznih družb. Nafta se je prvi dan novega tedna pocenila, tečaj evra pa se je zvišal.

V Evropi se počasi začenja objavljanje poročil o poslovanju podjetij v letošnjem prvem četrtletju. Ta teden bo rezultate objavilo 50 podjetij, prihodnji teden jih bo sledilo še 110, ki zaležejo za dobro tretjino tržne kapitalizacije.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50, ki je zjutraj dosegel novo najvišjo vrednost po letu 2008, se je znižal za 0,32 odstotka. Vseeno je ostal nad mejo 4000 točk, trgovanje je namreč končal pri vrednosti 4019,91 točke. V zadnjih štirih tednih je pridobil že približno pet odstotkov.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,59 odstotka, v Parizu pa se je indeks CAC 40 povzpel za 0,15 odstotka. Izven območja evra je indeks borze v Londonu FTSE 100 utrpel padec vrednosti za 0,28 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,16 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,47 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,21-odstoten padec.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,40 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,57 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,14 odstotka.

Tečaj evra je začel nov teden z rastjo. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2031 dolarja, kar je približno pol centa več kot v petek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2035 dolarja oz. 0,49 centa višje kot v petek.

Cene nafte so se malenkost znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 63,06 dolarja, kar je sedem centov manj kot v petek. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 20 centov na 66,57 dolarja.

Source
STA
Back to top button