EvropaGospodarstvo

Evropske borze v zelenem, nafta cenejša, evro brez večjih sprememb

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Nafta se je pocenila, tečaj evra je bil popoldne blizu izhodiščne ravni.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je sklenil 0,91 odstotka višje.

Frankfurtski indeks DAX se je zvišal za 0,44 odstotka, pariški CAC 40 za 0,74 odstotka in londonski FTSE 100 0,52 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX pridobil 0,05 odstotka, v Milanu je šel indeks FTSE MIB navzgor za 0,30 odstotka, v Zürichu pa je indeks SMI zabeležil 1,17-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,55 odstotka višji ravni kot v torek, širši indeks S&P 500 je pridobival 0,51 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,68-odstotno rast.

Evropske in ameriške borze so se ob iskanju ugodnih nakupnih možnosti po dveh dneh padcev danes zvišale. Delniški tečaji v ZDA so bili kljub večinoma dobrim poslovnim rezultatom pod pritiskom, saj se vlagatelji sprašujejo, ali je po vrsti rekordov v letošnjem letu še prostor za rast. Nekateri analitiki izpostavljajo tudi rast števila okužb v Indiji, na Japonskem in v nekaterih drugih državah, kar bi lahko ogrozilo gospodarsko okrevanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tečaj evra se danes ni opazneje spremenil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 18. ure za en evro odšteti 1,2032 dolarja, kar je 0,01 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v torek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,2007 dolarja (v torek pri 1,2051 dolarja).

Nafta se je pocenila. Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 61,95 dolarja, kar je 72 centov manj kot ob koncu torkovega trgovanja. Severnomorska nafta brent za dobavo junija se je v tem času glede na torkovo zaključno vrednost pocenila za 62 centov na 65,95 dolarja.

Source
STA
Back to top button