EUEvropaSvetGospodarstvo

Evropske borze uvodoma v zelenem

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so se v začetku današnjega trgovanja dvignili nekoliko nad izhodišča. Vlagatelji so zaradi vse bolj razširjenega cepljenja proti covidu-19 optimistični, vendar razpoloženje poslabšuje dejstvo, da v mnogih državah še vedno veljajo strogi omejitveni ukrepi. Ti dušijo tudi gospodarstvo.

 

V Veliki Britaniji so v ponedeljek začeli množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19 s cepivom švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in britanske univerze Oxford. Po državah članicah EU se medtem nadaljuje cepljenje proti covidu-19 s Pfizerjevim cepivom, pri čemer pa je več vlad in tudi sama unija tarča kritik zaradi počasnega cepljenja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski premier Boris Johnson je v ponedeljek kljub začetku množičnega cepljenja napovedal popolno ustavitev javnega življenja na Otoku, da bi tako zajezili širjenje epidemije. Omejevalni ukrepi bodo začeli veljati v sredo, trajali bodo šest tednov. Podobni ukrepi veljajo tudi v več drugih državah.

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,24 odstotka nad izhodiščem. Londonski FTSE 100 je pridobil 0,71 odstotka, frankfurtski DAX 0,24 odstotka, pariški CAC 40 pa 0,14 odstotka.

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,2273 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,20 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,2296 dolarja.

Indeksi na pomembnejših azijskih borzah so današnje trgovanje končali neenotno. Seulski indeks Kospi je pridobil 1,57 odstotka, šanghajski SSE Composite 0,73 odstotka, hongkonški Hang Seng 0,64 odstotka, avstralski All Ordinaries pa 0,03 odstotka. Tokijski Nikkei 225 je medtem izgubil 0,40 odstotka, singapurski STI pa 0,17 odstotka.

Source
STA
Back to top button