EvropaGospodarstvo

Evropske borze teden končale v zelenem

Indeksi na osrednjih evropskih borzah so trgovalni teden končali v zelenem. Vlagatelji po navedbah analitikov čakajo predvsem novice o novem stimulativnem paketu za ameriško gospodarstvo v luči covida-19 in o napredku cepljenja, piše francoska tiskovna agencija AFP. Cena nafte brent se je povzpela na najvišjo raven po lanskem januarju.

Evropska agencija za zdravila je danes začela tekoči pregled cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo nemško podjetje CureVac. Medtem je Madžarska kot prva država v EU začela cepiti z ruskim cepivom Sputnik V. Svetovna zdravstvena organizacija pa je posvarila pred prezgodnjim rahljanjem ukrepov za zajezitev pandemije.

V ZDA medtem že nestrpno pričakujejo nov stimulativni paket za gospodarstvo, ki naj bi Američanom pomagal prebroditi koronavirusno krizo. Ameriški predsednik Joe Biden bo danes opravil nov krog pogovorov, v katerih bo skušal odločevalce prepričati v nujnost novega paketa.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pridobil 0,65 odstotka in se oblikoval pri 3695,61 točke. V Londonu je indeks FTSE 100 pridobil 0,94 odstotka, v Frankfurtu DAX 0,06 odstotka, v Parizu pa CAC 40 0,60 odstotka.

FTSE MIB na borzi v Milanu je pridobil 0,44 odstotka, SMI v Zürichu 0,25 odstotka, ATX na Dunaju pa je medtem končal 0,76 odstotka pod izhodiščem.

Rastejo tudi indeksi na newyorških borzah. Industrijski indeks Dow Jones je bil nekaj manj kot štiri ure pred koncem trgovanja 0,01 odstotka nad izhodiščem, širši indeks S&P 500 je pridobival 0,16 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,21 odstotka.

Nafta se draži. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba popoldne po srednjeevropskem času odšteti 59,48 dolarja, kar je 1,24 dolarja več kot ob koncu trgovanja v četrtek. Severnomorska nafta brent za dobavo aprila se je v tem času glede na četrtkovo zaključno vrednost podražila za 1,32 dolarja na 62,46 dolarja, kar je najvišja raven po lanskem januarju.

Tečaj evra glede na dolar se je rahlo znižal. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 18. ure za en evro odšteti 1,2128 dolarja, kar je 0,03 odstotka manj kot v četrtek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,2108 dolarja (v četrtek pri 1,2147 dolarja).

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button