EvropaGospodarstvo

Evropske borze navzgor; dražja nafta, krepkejši evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Vlagatelje so v dobro voljo spravili podatki o kitajski zunanji trgovini, kar je dodatno okrepilo optimizem o hitrem gospodarskem okrevanju. Spremljajo tudi četrtletna poslovna poročila večjih podjetjih. Nafta se je podražila, zvišal se je tudi tečaj evra.

Kitajska je marca izvoz na letni ravni povečala za 30,6 odstotka, uvoz pa za 38,1 odstotka. Vlagatelji so bili danes pozorni tudi na najnovejše podatke o ameriški inflaciji. Ta je marca narasla že četrti mesec zapored in najbolj v zadnjih dveh letih in pol. Cene na ravni potrošnikov so se marca na mesečni ravni zvišale za 0,6 odstotka, na letni ravni pa za 2,6 odstotka.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je končal 0,13 odstotka višje.

Frankfurtski indeks DAX se je zvišal za 0,13 odstotka, pariški CAC 40 za 0,36 odstotka, londonski FTSE 100 pa je beležil 0,02-odstotno rast.

Na Dunaju je indeks ATX pridobil 0,11 odstotka, v Milanu je indeks FTSE MIB sklenil 0,59 odstotka nad gladino, v Zürichu pa je indeks SMI zabeležil 0,53-odstotni padec.

V New Yorku tečaji vrednostnih papirjev danes nimajo enotne smeri. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,35 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je medtem pridobival 0,12 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,55-odstotno rast.

Tečaj evra se je danes zvišal. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba ob okoli 18. ure za en evro odšteti 1,1936 dolarja, kar je 0,23 odstotka več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,1896 dolarja (v torek pri 1,1904 dolarja).

Nafta se je podražila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba ob okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 60,32 dolarja, kar je 62 centov več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Cena severnomorske nafte brent za dobavo junija se je v tem času glede na ponedeljek podražila za 65 centov na 63,93 dolarja.

Source
STA
Back to top button