Evropska varuhinja človekovih pravic pozvala ECDC k večji preglednosti delovanja

Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly je danes Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki ima eno ključnih vlog v odzivu EU na pandemijo covida-19, pozvala k večji preglednosti delovanja. Zavzela pa se je tudi za večja pooblastila centra pri zbiranju informacij.

Varuhinja je v šestmesečni preiskavi delovanja ECDC med pandemijo preučevala, kako ta zbira informacije, preglednost teh informacij in kako center komunicira z javnostjo, so zapisali v sporočilu za javnost na njeni spletni strani.

“Mandat ECDC prepoveduje neodvisno zbiranje podatkov, kar močno omejuje njegovo sposobnost ocenjevanja, svetovanja in komuniciranja,” je zapisala. Prepogosto nacionalne oblasti ECDC niso posredovale celovitih podatkov ali pa sploh niso odgovorile na njegov poziv k posredovanju pomembnih podatkov, je dodala O’Reillyjeva.

Ugotovila je tudi pomanjkljivosti pri preglednosti delovanja centra. Ta ni javno objavil vseh raziskav, ki jih je opravil v zgodnjih fazah pandemije. Poleg tega javnosti niso obvestili o sodelovanju z mednarodnimi partnerji, kot je kitajski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

“Preglednost in odgovornost morata biti temelj institucije, ki ima vlogo pri zaščiti javnega zdravja. Veliko več je treba narediti pri komuniciranju s splošno javnostjo, da bi pojasnili, kako in na podlagi katerih znanstvenih dokazov ECDC pripravlja svoje ocene,” je poudarila.

Dodala je, da je v krizah treba vložiti veliko naporov v ohranitev zaupanja javnosti. “Ob cepljenju je to zaupanje javnosti ključno, pri čemer bo ECDC še naprej igral osrednjo vlogo pri objavljanju informacij o poteku cepljenja,” je izpostavila, so zapisali na njeni spletni strani.

Pozvala je tudi zakonodajalce v EU, naj razmislijo o tem, ali bi bilo treba centru dati dodatna pooblastila, ki bi mu omogočila boljše soočanje s podobnimi krizami na področju javnega zdravja.

“Brez posebnih novih pooblastil, ki bi mu omogočila popolnejše in kakovostnejše podatke nacionalnih oblasti, ne bo mogel popolnoma izpolniti svojega mandata pri nadzoru naslednje pandemije,” je zapisala.

Source
STA
Back to top button