Evropska komisija v okrnjeni sestavi na obisku v Lizboni

Evropska komisija bo danes na delovnem obisku pri portugalski vladi. Zaradi pandemije novega koronavirusa prihaja v Lizbono v okrnjeni sestavi. Gre za tradicionalno srečanje ob začetku šestmesečnega predsedovanja Svetu EU. V začetku leta so vsa prizadevanja osredotočena na cepiva, cepljenje in soočanje z novim sevom virusa.

Prihodnji teden bo virtualno srečanje voditeljev članic EU, ki bodo po pričakovanjih razpravljali o usklajevanju pri nabavi cepiv, poteku cepljenja na podlagi nacionalnih strategij in spoprijemanju z novim sevom virusa, ki vzbuja veliko zaskrbljenost.

Iz bojazni pred mutacijami virusa in njihovim učinkom na prizadevanja v boju proti covidu se v uniji te dni vrstijo pozivi k pospešitvi cepljenja in temeljitemu spremljanju novega seva s krepitvijo zmogljivosti sekvenciranja ter opozorila pred zapiranjem meja.

Veliko prahu dviguje poziv grškega premierja Kiriakosa Micotakisa k uvedbi potrdila o cepljenju, ki bi omogočilo potovanja. Slišati je opozorila, da je ta ideja potencialno izjemno toksična in prezgodnja, saj sedaj vsi niti nimajo možnosti, da se cepijo, tako da bi bila to očitna diskriminacija.

V Bruslju ob tem opozarjajo tudi, da trenutno še ni jasno, ali cepljena oseba prenaša virus ali ne. Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je ta teden dejal, da zanesljivih podatkov o tem še ni in da se več jasnosti pričakuje februarja.

O vseh teh vidikih bodo po pričakovanjih govorili tudi v Lizboni. Vodilo portugalskega predsedstva je sicer zagotoviti pravično, zeleno in digitalno okrevanje od pandemije. Prednostna naloga pa je tudi krepitev socialnega stebra in strateške avtonomije Evrope.

Poleg predsednice komisije Ursule von der Leyen bodo v Lizboni še vsi trije izvršni podpredsedniki, visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit ter komisarka iz Portugalske Elisa Ferreira, pristojna za kohezijo in reforme.

Source
STA
Back to top button