EUAktualnoEvropa

Evropska agencija za zdravila danes o odobritvi Moderninega cepiva proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo danes po napovedih odločila o priporočilu za izdajo dovoljenja za cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Cepivo mora za prodajo na evropskem trgu nato dobiti še zeleno luč Evropske komisije.

Če bo cepivo odobreno, bo to po cepivu ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha drugo cepivo proti covidu-19, ki bo dobilo zeleno luč za pogojno uporabo v Evropski uniji.

Evropska komisija je z Moderno sklenila dogovor o nakupu do 160 milijonov odmerkov cepiva.

Tako Pfizerjevo kot cepivo Moderne temeljita na inovativni tehnologiji informacijske RNK, ki je doslej še niso uporabljali. Sestavljeni sta iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic.

Medtem ko je treba Pfizer-BioNTechovo cepivo hraniti pri temperaturah okoli -70 stopinj, je shranjevanje cepiva Moderne možno šest mesecev pri do -20 stopinjah Celzija, kar so standardne temperature pri gospodinjskih in medicinskih zamrzovalnikih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button