Eurostar zaradi krčenja železniškega prometa v kritičnem stanju

Podjetje Eurostar, ki upravlja z železniškim prometom v predoru pod Rokavskim prelivom med Veliko Britanijo in Francijo, je v zelo kritičnem stanju, je danes posvaril eden od vodilnih menedžerjev francoskih železnic Christophe Fanichet. Med Parizom in Londonom trenutno pelje le en vlak dnevno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Eurostar me zelo skrbi,” je dejal eden od izvršnih direktorjev francoskega državnega železniškega operaterja SNCF, ki je večinski delničar v Eurostarju, Fanichet. “Podjetje je v kritičnem stanju, rekel bi celo zelo kritičnem,” je dodal.

Število potnikov na Eurostarjevih vlakih se je lani, glede na leto prej, zmanjšalo za 85 odstotkov. Podjetje nujno potrebuje finančno injekcijo, sicer lahko sledi kolaps.

Na železniški promet je močno vplivala pandemija covida-19. Izboljšanja ni pričakovati kmalu, saj je Francija v četrtek napovedala, da bodo vsi potniki iz Velike Britanije morali za sedem dni v karanteno, po njej pa še opraviti testiranje na novi koronavirus. Velika Britanija medtem že ima obvezno karanteno.

Svoje je dodal še brexit, ki je dodatno zapletel tokove med EU in Veliko Britanijo. Eurostar, ki je v dobrih časih v konici naštel po dva vlaka na uro, danes na tire v celem dnevu pošlje le enega.

Po ocenah Fanicheta je težava tudi razpetost podjetja s sedežem v Londonu med Francijo in Veliko Britanijo, saj obe državi računata, da mu bo pomoč zagotovila druga. Trenutno se sicer Eurostar z Londonom pogaja o vladnem posojilu, še dodatno pa bi ga lahko dokapitalizirali njegovi delničarji.

Skupina je v 55-odstotni lasti SNCF, 30 odstotkov ima kanadski sklad Caisse de depot et placement du Quebec, 10 odstotkov britanski sklad Hermes Infrastructure in pet odstotkov belgijski železniški operater SNCB.

Eurostar je sicer v zadnjih letih postopoma širil svoje storitve. Nove linije je denimo ponudil med Londonom in Amsterdamom, potnike je peljal do Alp, juga Francije ter na druge destinacije.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button