Zelenski voditelje EU pozval k okrepitvi ukrajinske zračne obrambe

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes voditelje držav članic EU pozval k dodatni pomoči za okrepitev ukrajinske zračne obrambe pred ruskimi napadi. Poudaril je tudi, da bi morala EU junija začeti pristopna pogajanja s Kijevom, in pozval k uvedbi dodatnih sankcij proti Rusiji.

Zelenski je voditelje EU, ki so se zbrali na vrhu v Bruslju, v nagovoru prek videopovezave opozoril na današnji ruski napad na Černigiv, v katerem je po njegovih besedah umrlo 17 ljudi, še več kot 60 pa je bilo ranjenih.

“To se pri nas dogaja vsak dan in odraža našo trenutno najbolj ključno potrebo – potrebo po zračni obrambi,” je dejal. Poudaril je, da obramba Ukrajine in okoliških držav ni na takšni ravni, kot jo imajo Izrael in druge države v regiji Bližnjega vzhoda, ki so minuli konec tedna izraelsko ozemlje uspešno ubranile pred iranskimi droni in raketami.

“Ukrajinsko nebo in nebo naših sosed si zasluži enako varnost,” je dejal ukrajinski predsednik in se zahvalil vsem, ki pomagajo. Izpostavil je nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je napovedal dobavo dodatnega sistema zračne obrambe patriot. Vendar pa so potrebe po njegovih besedah večje.

Obenem je pozval k dodatnim dobavam orožja za ukrajinske vojake, med drugim topniških izstrelkov, vojaških vozil, brezpilotnih letalnikov in vse druge opreme.

Zelenski se je prav tako zavzel, da bi EU junija začela pristopna pogajanja s Kijevom, in pozval k dodatnim sankcijam proti Rusiji.

Nadaljnja podpora Ukrajini je ena od tem prvega dne zasedanja voditeljev držav članic, ki danes razpravljajo še o odzivu na zadnjo zaostritev napetosti na Bližnjem vzhodu in odnosih s Turčijo. V četrtek pa se bodo posvetili krepitvi globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva in strateškim prioritetam za prihodnje petletno obdobje.

Back to top button