Za program Interreg Slovenija Hrvaška na voljo več kot 50 milijonov evrov

V Hiši EU v Ljubljani je danes potekal podpis pogodb projektov v okviru čezmejnega programa Interreg Slovenija Hrvaška. V programskem obdobju 2021-2027 ima program na voljo skupno 52,3 milijona evrov, od tega nekaj več kot 41,8 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, so sporočili iz kohezijskega ministrstva.

Podpisa pogodb sta se udeležila tudi državna sekretarja, pristojna za kohezijo Slovenije in Hrvaške, Marko Koprivc in Domagoj Mikulić. V nagovorih sta poudarila pomen čezmejnega sodelovanja, katerega cilj je ohranjena, odporna in povezana čezmejna regija, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško je z različnimi instrumenti EU podprto že vse od leta 2003, je spomnil Koprivc. “Če izpostavim samo zadnji dve obdobji, pa je bilo v okviru perspektiv od 2007 do 2013 in od 2014 do 2020 odobrenih in izvedenih 137 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 87,6 milijona evrov,” je dejal.

Koprivc je pozdravil velik interes za program Interreg Slovenija Hrvaška, kar dokazuje tudi zelo veliko število prijav za projekte manjšega obsega. Na razpis, ki je letos prvič objavljen, je prišlo 237 projektnih prijav.

Na dogodku so bile podpisane pogodbe za prvih deset projektov. Projekti se bodo lahko začeli izvajati s 1. marcem. Poteka tudi ocenjevanje nadaljnjih projektov.

Back to top button