Z odprtjem volišč na Nizozemskem so se v EU začele štiridnevne evropske volitve

Z odprtjem volišč na Nizozemskem so se danes v Evropski uniji začele štiridnevne volitve v Evropski parlament. Nizozemski volivci bodo izvolili 31 evropskih poslancev, glede na javnomnenjske ankete pa bi najmočnejša nizozemska stranka v Evropskem parlamentu prvič lahko postala skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa.

Prve volilne napovedi bodo na Nizozemskem objavili drevi ob 21. uri ob zaprtju volišč. Glede na ankete se Wildersovi PPV obeta osem ali devet poslanskih sedežev in bi lahko prehitela proevropsko zavezništvo socialdemokratske laburistične stranke in Zelenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evroskeptična skrajno desna PVV napoveduje, da želi EU spremeniti “od znotraj”, nasprotuje pa tudi zelenemu dogovoru in “podnebni histeriji”.

“Želimo manj priseljevanja. Želimo poostriti pravila in politiko na področju azila. Želimo biti ponovno odgovorni za svoje odločitve,” je danes dejal Wilders v izjavi na volišču, kjer je oddal svoj glas, ter izrazil prepričanje, da lahko PVV postane vodilna nizozemska stranka v Evropskem parlamentu, kamor se ji na zadnjih volitvah leta 2019 ni uspelo uvrstiti, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Evropskem parlamentu bi se lahko PVV pridružila politični skupini Identiteta in demokracija (ID), bi pa po besedah Wildersa lahko sodelovala tudi v morebitni novi desničarski skupini, ustanovitvi katere je naklonjena Marine Le Pen iz francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora.

Na Nizozemskem, ki je imela doslej v Evropskem parlamentu 26 poslancev, v novem mandatu pa jih bo imela 31, na volitvah sodeluje 20 političnih strank oziroma list. Projekcije kažejo, da jih lahko na vsaj en sedež računa 11.

Izidi volitev na Nizozemskem bodo sicer objavljeni v nedeljo po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU.

Od danes do nedelje bo okoli 370 milijonov Evropejcev izbiralo 720 poslancev novega sklica Evropskega parlamenta, kar je 15 več, kot jih je trenutno. V petek bodo volitve potekale na Irskem. Čehi bodo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu volili jutri in v soboto, Italijani pa v soboto in nedeljo. V Latviji, na Malti in Slovaškem bodo evropske volitve v soboto, drugod, tudi v Sloveniji, pa v nedeljo.

Back to top button