Vrednost kmetijske proizvodnje v EU lani z rastjo

Vrednost kmetijske proizvodnje v EU je lani dosegla 537,5 milijarde evrov, kar je 19 odstotkov več kot predlani, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat. Obseg proizvodnje se je sicer zmanjšal, a so se še naprej zviševale cene. V Sloveniji se je vrednost kmetijske proizvodnje povečala za 20,5 odstotka.

Podatek o vrednosti kmetijske proizvodnje se nanaša na cene brez upoštevanja obdavčitve in z upoštevanjem morebitnih subvencij. V te cene prav tako niso vključeni stroški transporta.

Za povečanje vrednosti kmetijske proizvodnje imajo zaslugo višje cene kmetijskih pridelkov in storitev, ki so v primerjavi z letom 2021 pridobile 22,8 odstotka. Obseg proizvodnje se je medtem zmanjšal za 3,1 odstotka.

Tri četrtine celotne vrednosti je ustvarilo sedem članic EU: Francija 18 odstotkov celotne vrednosti, Nemčija 14 odstotkov, Italija 13 odstotkov, Španija 12 odstotkov, Poljska in Nizozemska po sedem odstotkov ter Romunija štiri odstotke.

Vrednost kmetijske proizvodnje se je povečala v vseh državah članicah, najbolj v Estoniji (za 44 odstotkov glede na leto 2021), na Poljskem (za 43 odstotkov) in v Litvi (za 42 odstotkov).

54 odstotkov vrednosti kmetijske proizvodnje v EU je lani izviralo iz poljščin, 38 odstotkov iz živali in živalskih proizvodov, preostanek pa iz kmetijskih storitev in dopolnilnih dejavnosti.

Vhodni stroški brez upoštevanja naložb so se lani v primerjavi z letom 2021 zvišali za 22 odstotkov. Bruto dodana vrednost, ustvarjena s kmetijstvom, se je povečala za 15 odstotkov.

Back to top button