Von der Leynova v Kijevu polna hvale na račun Ukrajine

Pristopni proces Ukrajine k Evropski uniji je na dobri poti, je danes v Kijevu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je Ukrajini čestitala tudi za nedavne uspehe na bojišču. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na skupni novinarski konferenci dejal, da se Ukrajina želi pridružiti še evropskemu enotnemu trgu.

 

Predsednica EK je med obiskom ukrajinske prestolnice pohvalila “hitrost, odločnost in natančnost” Ukrajine pri njenem pristopanju EU. Ukrajini je bil sicer junija podeljen status kandidatke za članstvo v EU, poročajo tuje agencije.

Von der Leynova je dodala, da je Ukrajini ključno omogočiti nemoten dostop do evropskega enotnega trga, kar bo državi omogočilo več prihodkov. Kot primer je navedla zmanjšanje določenih trgovinskih ovir in vključitev Ukrajine v območje brezplačnega mobilnega gostovanja (roaminga) v EU.

Zelenski je glede pridruževanja enotnemu trgu izrazil optimizem, rekoč, da je prepričan, “da se bo to zgodilo in da bo to ena najpomembnejših zmag” Ukrajine.

Ukrajini je von der Leynova čestitala za nedavne vojaške uspehe in poudarila, da je pogum in uspeh ukrajinskih oboroženih sil dvignil razpoloženje ne le ukrajinskemu ljudstvu, pač tudi vsem ukrajinskim prijateljem.

Državam EU je priporočila, naj še naprej dobavljajo orožje Ukrajini. “Nujno je, da Ukrajino podpremo z vojaško opremo, ki jo potrebuje za svojo obrambo, in dokazala je, da se je sposobna braniti, če je dobro opremljena,” je dejala.

Evropska unija sama ne razpolaga z vojaško opremo, vendar so države članice doslej napadeni zaveznici dale na voljo 2,5 milijarde evrov za podporo ukrajinski vojski, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski parlament v Strasbourgu je danes podprl dodatnih pet milijard evrov pomoči Ukrajini, potem ko je Evropska investicijska banka (EIB) v sredo izplačala prvi del paketa posojil v vrednosti skoraj 1,6 milijarde dolarjev.

Source
STA
Back to top button