Von der Leynova in Michel podpisala sporazum o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta danes v imenu Evropske unije podpisala sporazum o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom po brexitu. Kasneje ga bo podpisal še britanski premier Boris Johnson. Tako bo lahko Otok 1. januarja zapustil evropski notranji trg in carinsko unijo.

 

Po podpisu sporazuma o trgovini in sodelovanju med Združenim kraljestvom in EU v Bruslju bodo pogodbo z britanskim vojaškim letalom prepeljali v London, kjer ga bo podpisal še Johnson.

Sporazum, ki so ga pogajalci sklenili minuli četrtek, bo sicer danes potrjeval tudi britanski parlament, pri čemer ni pričakovati težav.

V četrtek bo dogovor predvidoma objavljen v uradnem listu EU, v petek pa bo začel začasno veljati. Za začasno uporabo so se odločili, ker ga ni bilo mogoče ratificirati po rednem postopku pred koncem leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu, v katerem je Združeno kraljestvo še del evropskega enotnega trga in carinske unije.

Dogovor na 1250 straneh obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. S sklenitvijo tega sporazuma sta se strani izognili kaosu po 1. januarju. Kljub vsemu bodo takrat nastopile številne spremembe za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva.

Source
STA
Back to top button