Von der Leyen: Pridruževanje EU je proces na podlagi dosežkov

Pridruževanje EU je proces na podlagi dosežkov in ne more biti določenega datuma za pristopanje k EU, je danes ob koncu vrha berlinskega procesa poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Udeleženci vrha v Tiranu so se strinjali, da je proces približevanja držav Zahodnega Balkana EU treba pospešiti.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes ob začetku vrha Berlinskega procesa spomnil na svojo izjavo z Blejskega strateškega foruma v avgustu, da bo Zahodni Balkan do leta 2030 del EU, ter ponovil, da morata biti obe strani pripravljeni na širitev do leta 2030.

Von der Leyen je danes po drugi strani dejala, da ne more “biti trdnega datuma, ko ne glede na izvajanje reform pristopiš k EU, ker države članice tega ne bi nikoli sprejele”.

Proces pridruževanja na podlagi zaslug je po njenih besedah za države bolj nagrajujoč, ker napredujejo zaradi svojih naporov in uspehov, obenem pa je tudi močna spodbuda za potrebne korake.

Tako po njenih besedah deluje tudi načrt za gospodarsko rast. Načrt, ki bi lahko podvojil gospodarstva Zahodnega Balkana, je sestavljen iz štirih stebrov, je na novinarski konferenci ponovila svoje besede iz uvodnega nagovora ob začetku vrha. Namen prvega je zagotoviti boljši dostop šesterice zahodnobalkanskih držav do evropskega enotnega trga, drugi je tesnejše gospodarsko sodelovanje v regiji na sedmih področjih, tretji izvajanje reform, četrtega pa predstavljajo finančna sredstva EU za naložbe in reforme.

Von der Leyen je znova poudarila, da paket finančne pomoči EU za izvajanje reform in naložbe znaša šest milijard evrov, od tega dve milijarde nepovratnih sredstev in štiri milijarde posojil, financiranje pa bo odvisno od uspešnega izvajanja reform.

Pojasnila je tudi, da Evropska komisija pripravlja širitveno poročilo, ki vključuje vse države Zahodnega Balkana, ki so v procesu pridruževanja. Evropski svet bo o poročilu razpravljal v decembru. Gre za Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Črno goro, Srbijo in Albanijo.

Nemški kancler Olaf Scholz je države Zahodnega Balkana medtem pozval k tesnejšemu sodelovanju. “Prihodnost Zahodnega Balkana je v EU, ta obljuba velja danes bolj kot kadarkoli,” je dejal, poudaril pa je, da ima vsaka država, ki se želi pridružiti EU, hitrost postopka v svojih rokah.

Von der Leyen je ob koncu vrha znova obsodila “Hamasov teroristični napad in brutalni poboj ljudi v Izraelu”. Poudarila je, da se ima Izrael pravico braniti v skladu z mednarodnim pravom, Palestinci pa po drugi strani potrebujejo humanitarno pomoč.

Obenem je obsodila tudi napad na kosovsko policijo 24. septembra v kraju Banjska na severu Kosova. Pojasnila je, da bodo počakali na konec preiskave in se na podlagi njenih ugotovitev v sodelovanju z državami članicami odločali o naslednjih korakih.

Back to top button