Von der Leyen pri političnih skupinah išče podporo za nov mandat

Kandidatka za predsednico prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki že zdaj zaseda ta položaj, pred glasovanjem, predvidenim za prihodnji četrtek, išče podporo pri političnih skupinah v Evropskem parlamentu. Med drugim se je sestala s socialisti (S&D) in liberalci (Renew), ki še naprej zavračajo sodelovanje s skrajno desnico.

Von der Leyen, ki so jo voditelji držav članic EU konec junija Evropskemu parlamentu predlagali za nov petletni mandat na čelu komisije, vse bolj intenzivno išče podporo pri različnih političnih skupinah Evropskega parlamenta. V torek se je sestala z evroposlanci S&D in člani svoje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), davi pa z Renew. Danes popoldne ima na programu še srečanje z Zelenimi.

Vodja socialistov in demokratov Iratxe Garcia Perez je v torek na družbenem omrežju zapisala, da so njihove prioritete komisarski položaji za stanovanjsko politiko, za zeleni dogovor in socialno ekonomijo ter za delavske pravice in enakost spolov. Poleg tega nasprotujejo sodelovanju s skrajno desnico.

“Naša podpora ni bianco menica,” je poudarila.

Slovenski član S&D Matjaž Nemec (SD) je danes sporočil, da je von der Leyen na srečanju pozval k opredelitvi do nezakonitega nadzora na notranjih schengenskih mejah, ki ga med drugim že leta Avstrija izvaja na meji s Slovenijo, in dvojnih meril EU do vojne v Gazi. Kot je navedel, je nad njenim nastopom razočaran, tako da je na glasovanju prihodnji teden ne namerava podpreti.

Podobno kot v S&D so tudi v Renew ob začetku današnjega srečanja s kandidatko za predsednico prihodnje komisije kot enega od pogojev za podporo izpostavili, da se mora odpovedati dogovorom s skrajno desnico. To vključuje tudi sodelovanje s politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov italijanske premierke Giorgie Meloni, so navedli na omrežju X.

Med svojimi prioritetami pa so izpostavili varnost in obrambo, gospodarsko konkurenčnost, vladavino prava ter spoštovanje zelenega dogovora.

Von der Leyen ima za iskanje zadostne podpore med evropskimi poslanci še dober teden dni časa. Glasovanje o njenem vnovičnem imenovanju je namreč predvideno za prihodnji četrtek na ustanovnem plenarnem zasedanju novega Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Za imenovanje potrebuje podporo 361 od 720 poslancev, pri čemer še ni povsem jasno, ali ji bo to uspelo. Skupine EPP, S&D in Renew, ki že zdaj sestavljajo neformalno koalicijo na ravni EU, bodo glede na zadnje podatke parlamenta imele 400 evroposlancev, pri čemer pa je težko pričakovati, da bi jo podprli čisto vsi člani teh treh skupin. Tako bo morala von der Leyen najverjetneje pridobiti še podporo članov drugih skupin.

Back to top button