Von der Leyen Italiji po uničujočih poplavah zagotovila solidarnost EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes ob obisku v italijanski deželi Emilija-Romanja, ki so jo minuli teden prizadele poplave, Italiji zagotovila solidarnost in podporo EU. “Tukaj sem, da bi poslala jasno sporočilo: Evropa je z vami,” je dejala na novinarski konferenci z italijansko premierko Giorgio Meloni v Bologni.

Pred tem je von der Leyen skupaj z Meloni in predsednikom dežele Stefanom Bonaccinijem preletela območja, ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi. “Menim, da je bilo za von der Leyen pomembno, da je na lastne oči videla obseg problema in večplastnost težav,” je dejala Meloni in ocenila, da je podpora EU “v tej fazi lahko zelo pomembna”.

“Ob pogledu na poplavljena območja se mi trga srce,” pa je poudarila von der Leyen. Ob tem se je zahvalila številnim reševalcem in prostovoljcem, ki so doslej sodelovali pri čiščenju posledic poplav in jih označila za “angele v blatu”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanska premierka je napovedala, da bo Italija v prihodnjih tednih vložila prošnjo za aktiviranje solidarnostnega sklada EU, potem ko bodo opravili celovito oceno škode. Medtem je von der Leyen Italiji zagotovila dostop tudi do evropskih kohezijskih sredstev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Najprej bo izvedeno prvo plačilo, nato pa ocena škode, da bo jasnejša predstava o prispevku EU,” je pojasnila predsednica Evropske komisije in dodala, da se bo to zgodilo “v naslednjih treh mesecih”. “Glavni vir financiranja EU bo solidarnostni sklad,” je še dodala.

Medtem so razmere v Emiliji-Romanji še vedno napete. Po uničujočih poplavah in skupno več kot 300 zemeljskih plazovih se približno 20.000 evakuiranih ljudi še vedno ne more vrniti domov. Poplave so doslej terjale najmanj 15 življenj. V prihodnjih dneh gre na območju pričakovati še več neviht.

Source
STA
Back to top button