EU

Von der Leyen: Incident v Ankari kaže na nujnost boja proti seksizmu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes pozvala k enakopravnost žensk in opisala nekatere težave, s katerimi se je soočala med svojo kariero. Po njenem incident v Ankari s sedežnim redom kaže na nujnost boja proti seksizmu, je dejala v Evropskem parlamentu.

 

“Prizadelo me je in čutim se osamljeno kot ženska in Evropejka,” je še povedala von der Leynova.

Pred tedni sta von der Leynova in predsednik Evropskega sveta Charles Michel obiskala Ankaro, kjer je ob sprejemu pri turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zmanjkal stol za predsednico Evropske komisije. Ta se je morala nato usesti na bližnji divan.

Von der Leynova je danes dejala, ker je ženska, je niso obravnavali v skladu z njenim statusom predsednice Evropske komisije. “To kaže, kako daleč še moramo iti, da bodo ženske obravnavali enako,” je dodala.

Po drugi strani pa se čuti privilegirano, saj se je lahko uprla za razliko od številnih žensk, ki se ne morejo. Vsak dan se zgodi na tisoče hujših incidentov, ki jih nihče ne opazi, je poudarila.

Spomnila je, da je istanbulska konvencija o pravicah ženske pomembno orodje, ki zagotavlja, da takšni incidenti niso pozabljeni. Pri tem je označila izstop Turčije iz konvencije za grozljiv signal. Prepričana je, da je prav tako nesprejemljivo, da nekatere države članice konvencije še niso ratificirale, druge pa razmišljajo o izstopu. “Nasilje nad ženskami in otroki je zločin in moramo ga označiti za zločin,” je povedala.

Source
STA
Back to top button