Več kot 400 organizacij pozvalo voditelje EU k ponovni zavezi zelenemu dogovoru

Skoraj 450 nevladnih organizacij, predstavnikov lokalnih oblasti, združenj in podjetij je v skupni izjavi pozvalo voditelje EU k ponovni zavezi evropskemu zelenemu dogovoru. Zeleni dogovor je motor, ki bo poganjal trajnostno rast in varnost, so v sporočilu za javnost zapisali v združenju Solarpower Europe.

Izjavo, pod katero se je podpisalo 449 organizacij, so objavili pred današnjim srečanjem voditeljev držav članic EU, na katerem bodo potekali prvi neformalni pogovori o razdelitvi vodilnih položajev v evropskih institucijah.

“Zeleni dogovor je EU popeljal na pot trajnostne rasti ter se v težkih časih izkazal za robustnega in prepričljivega,” so podpisniki zapisali na spletni strani greendealforeurope.eu. Vojna v Ukrajini, z njo povezana energetska kriza in vedno hujši učinki podnebnih sprememb v Evropi so po prepričanju podpisnikov izjave potrdili, da je zeleni dogovor bistvenega pomena za varnost, konkurenčnost in socialne cilje EU.

Podpisniki zato pozivajo evropske voditelje, da v naslednji strateški agendi EU zeleni dogovor potrdijo kot glavno prednostno nalogo in ga dopolnijo z dogovorom za čisto industrijo, izhaja iz sporočila za javnost združenja Solarpower Europe.

Pozivajo tudi k uskladitvi vseh finančnih instrumentov EU s cilji zelenega dogovora, vključno z vzpostavitvijo novega naložbenega načrta za dogovor za čisto industrijo v okviru naslednjega proračuna EU. Voditelje EU pozivajo tudi k imenovanju izvršnega podpredsednika za zeleni in industrijski dogovor, da bi zagotovili čim učinkovitejše doseganje ciljev konkurenčnosti in razogljičenja.

“Evropski zeleni dogovor je najboljša strategija za zagotavljanje blaginje in konkurenčnosti Evrope, saj evropskim podjetjem in državljanom zagotavlja nujno potrebno skladnost in regulativno stabilnost,” so še zapisali podpisniki izjave.

Back to top button