V Strasbourgu ob 20. obletnici največje širitve EU poudarili pomen nadaljnjih širitev

V Evropskem parlamentu so danes obeležili 20. obletnico največje širitve EU, ko se je uniji med desetimi državami pridružila tudi Slovenija. Trenutni predsednici Evropskega parlamenta in Evropske komisije ter nekdanja predsednika teh dveh institucij so ob tem poudarili pomen nadaljnje širitve EU na države Vzhodne Evrope in Zahodnega Balkana.

“To ni bilo samo rojstvo večje unije, ampak rojstvo nove ere. To je bila noč obljube, saj je Evropa obljuba – obljuba, da so vsi Evropejci lahko krojači lastne usode, obljuba svobode in stabilnosti, miru in blaginje. V 20 letih se je ta obljuba izpolnila,” se je 1. maja leta 2004 na slovesnosti v Evropskem parlamentu v Strasbourgu spomnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Za prihodnost Evrope je po njenih besedah ključno, da Ukrajina zmaga v vojni z Rusijo, zaradi česar je treba Kijevu nuditi vse, kar potrebuje za boj.

Od odločitev, sprejetih v prihodnjih dneh, tednih in mesecih, bo odvisno, kdo bo odločal o prihodnosti Evrope, je še dejala. “Zato ostanimo enotni, še naprej trdno stojmo ob strani Ukrajini in ostanimo ambiciozni pri širitvi in reformah. Tako bomo znova izpolnili evropsko obljubo, kot smo jo pred 20 leti,” je povedala von der Leyen.

Pat Cox in Romano Prodi, ki sta bila leta 2004 na čelu Evropskega parlamenta in Evropske komisije, sta prav tako poudarila, da mora unija sprejeti nove članice. Na to pa mora biti po njunem mnenju pripravljena tudi Evropa.

“Parlament bi rad spomnil, da ko delamo za poenotenje Evrope, potrebujemo tudi skupno prizadevanje za spremembo pravil delovanja Evrope. Da bo ta bolj učinkovita, enotna in močnejša v svetu,” je povedal Prodi, ki se je ob tem spomnil praznovanja slovenskega vstopa v EU na meji med Slovenijo in Italijo.

Tudi trenutna predsednica parlamenta Roberta Metsola je menila, da danes, ko se želijo uniji pridružiti nove članice, Evropa ne sme gledati stran.

Sama se je spomnila, kako je pred 20 leti v Valletti na Malti skupaj z več tisoč sodržavljani čakala na vstop države v unijo. “Prihodnost je bila kar naenkrat brezmejna, pomenila je varnost, priložnosti in blaginjo. Pomenila je vse,” je povedala.

Med nagovori so mladi iz deseterice članic, rojeni maja 2004, zastavljali vprašanja nekdanjim visokim predstavnikom in predstavnicam teh držav. Med njimi so bili premierji, predsedniki držav in zunanji ministri, ki so bili na položajih v času pridružitve EU.

Mlade je med drugim zanimalo, kaj so storili, da so sodržavljane prepričali v podporo članstvu, kaj to pomeni za državljane in ali so se izpolnila pričakovanja izpred 20 let. Lejla Jevrić iz Slovenije je nekdanjega premierja Antona Ropa vprašala, kaj je največji simbol EU v Sloveniji. Rop je izpostavil solidarnost unije, tudi ob lanskih poplavah.

Slovenija je polnopravna članica povezave postala 1. maja 2004, skupaj s Češko, Madžarsko, Poljsko, Slovaško, Estonijo, Latvijo, Litvo, Ciprom in Malto.

Back to top button