V EU dosegli okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci

Svet EU in Evropski parlament sta v petek dosegla okvirni dogovor o aktu o umetni inteligenci, ki vsebuje pravila za njeno uporabo v uniji. Gre za prvo tovrstno zakonodajo v svetu, njen namen pa je zagotoviti varnost sistemov umetne inteligence ter spoštovanje temeljnih pravic in vrednot, obenem pa spodbujati vlaganje in inovacije na tem področju.

Pogajalci držav članic, združenih v Svetu EU, in parlamenta, so dogovor dosegli v petek zvečer, po treh dneh intenzivnih pogajanj. V Svetu EU, ki mu trenutno predseduje Španija, dogovor označujejo za zgodovinskega, v Evropskem parlamentu pa poudarjajo, da gre za prvi predlog tovrstne zakonodaje na svetu.

Podobno je v odzivu poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. “Zgodovinsko! S političnim dogovorom o aktu o umetni inteligenci EU postaja prva celina, ki postavlja jasna pravila za njeno uporabo,” je zapisal na omrežju X. Po njegovih besedah pa gre za veliko več kot le pravilnik – “to je odskočna deska za startup podjetja in raziskovalce pri vodenju globalne tekme na področju umetne inteligence”.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je menila, da bo akt pripomogel k razvoju tehnologije, ki ne ogroža varnosti in pravic ljudi. V zapisu na omrežju X je dodala, da gre za “edinstven pravni okvir za razvoj umetne inteligence, ki ji gre zaupati”.

Predlogi vsebujejo varovala za uporabo umetne inteligence na območju EU, pa tudi omejitve pri njeni uporabi, denimo s strani organov pregona. Posamezniki bi glede na dogovor imeli pravico do pritožb, v primeru kršitev pa so predvidene kazni.

O zakonodaji, ki jo je Evropska predlagala leta 2021, bosta morala sedaj za uradno potrditev odločati tako Evropski parlament kot Svet EU.

Back to top button