Ustavno sodišče zavrača navedbe o pritisku komisarke Jourove na delo sodišča

Ustavno sodišče je danes zavrnilo navedbe SDS, da naj bi lanskoletni obisk podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji in srečanje s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom pomenil politični pritisk na sodišče. Dodalo je, da se Accetto in Jourova na srečanju nista pogovarjali o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija.

“Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in evropska komisarka Vera Jourova se nista pogovarjala o zadevi RTV, kakor tudi ne o katerikoli drugi zadevi, ki je še odprta pred sodiščem. Zadeva RTV je bila omenjena zgolj in samo v tem kontekstu, torej, da se o njej ne bosta pogovarjala,” je za STA sporočilo ustavno sodišče.

Pojasnilo je, da na splošno velja, da odprte zadeve nikoli niso predmet pogovorov z obiskovalci ustavnega sodišča. Ob tem je tudi zavrnilo vsakršno ugibanje, da bi obisk Jourove na ustavnem sodišču lahko pomenil kakršen koli politični pritisk evropske komisarke na sodišče oziroma na ustavne sodnice in sodnike. “To preprosto ne drži,” so poudarili v kabinetu predsednika ustavnega sodišča.

Kot so zatrdili, je bilo srečanje izvedeno na pobudo komisarke v okviru njenega obiska v Sloveniji, “saj gre za predsednika pristojnega nacionalnega sodišča, ki se ukvarja tudi z vprašanji, ki se tičejo primarnosti prava EU”.

Na srečanju marca lani sta se Accetto in Jourova dotaknila vprašanj varstva načela pravne države v EU ter učinkovanja evropskega prava v Sloveniji in drugih članicah unije, pa tudi delovanja ustavnega sodišča in priporočil, ki so se v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države za leto 2022 nanašale na Slovenijo, je še dodalo ustavno sodišče.

S tem se je odzvalo na današnje izjave predsednika SDS Janeza Janše, da je na podlagi dokumentov, ki jih je evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) uspel pridobiti o lanskem obisku Jourove v Sloveniji, potrjen sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije.

Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o RTV, si je obisk po mnenju Janše in Zvera mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Sodišče je namreč po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev. “Politično gledano je bilo popolnoma jasno, da je ta odločitev ustavnega sodišča temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko,” je dodal Janša.

Back to top button