Urad EU za intelektualno lastnino objavil razpis za sofinanciranje storitev v zvezi z zaščito intelektualne lastnine

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) je ob podpori Evropske komisije objavil razpis za mala in srednje velika podjetja (MSP) za sofinanciranje storitev v zvezi z zaščito intelektualne lastnine. Sredstva bo zagotavljal sklad za MSP, ki je začel delovati pod okriljem EUIPO, so sporočili s predstavništva Evropske komisije.

 

 

Podjetja bodo lahko na podlagi pridobljenih kuponov iz sklada zaprosila za povračilo stroškov v zvezi s storitvami, kot so storitve predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine, zaščita blagovnih znamk in modelov v EU in po svetu ter prvič tudi zaščito patentov. Skupna vrednost prvega razpisa je 16 milijonov evrov.

Proračun sklada bo 47 milijonov evrov. Gre za drugi sklad EU, ki bo podjetja podpiral pri okrevanju po pandemiji covida-19 ter zelenem in digitalnem prehodu v naslednjih treh letih.

Evropska komisarka za konkurenco in podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je izpostavila, da če želijo MSP napredovati in biti v samem vrhu novih tehnologij, morajo zavarovati svoje iznajdbe in stvaritve, kot to delajo večja podjetja. “S tem skladom želimo podpreti MSP, da se bodo lažje soočila s težkimi časi in ostala močna in inovativna tudi v naslednjih desetletjih,” je dejala.

Evropski komisar Thierry Breton navaja, da je pandemija najbolj prizadela ravno MSP. “Ni pa se spremenilo dejstvo, da ostajajo hrbtenica naše ekonomije in ekosistema,” je povedal.

MSP predstavljajo več kot 99 odstotkov vseh evropskih podjetij, nudijo pa zaposlitev 67 odstotkom delovne sile.

Source
STA
Back to top button