Ukrajina ostaja brez konkretnih zavez glede dobave sistemov zračne obrambe

Ukrajina tudi po današnjem zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov držav članic EU v Luxembourgu ostaja brez konkretnih zavez glede dobav dodatnih sistemov zračne obrambe, ki so trenutno ključna potreba ukrajinske vojske. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je sicer poudaril, da se vsi zavedajo nujnosti pomoči.

“Države članice se v prestolnice vračajo z jasnim razumevanjem potreb ukrajinske vojske. Prepričan sem, da bodo sprejele odločitve o tem,” je Borrell povedal po skupnem zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov držav članic EU.

Poudaril je, da v Bruslju nimajo sistemov zračne obrambe, ampak so v prestolnicah posameznih članic, ki morajo tudi sprejeti odločitev. Izpostavil je še, da Ukrajina potrebuje tako sisteme kot tudi rakete zanje.

Ukrajina tako po več srečanjih zavezniških držav na visoki ravni ostaja brez konkretnih zavez glede dobav sistemov zračne obrambe. Pretekli teden je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razpravljal z voditelji držav članic EU in obrambnimi ministri zveze Nato, to temo pa so imeli na dnevnem redu tudi zunanji ministri skupine G7.

Po navedbah Zelenskega za obrambo potrebujejo sedem dodatnih sistemov patriot ali drugih podobnih sistemov zračne obrambe. “To je minimalno število. Lahko rešijo številna življenja in resnično spremenijo položaj,” je povedal na petkovem srečanju z ministri Nata.

Zračna obramba je ključna spričo vse hujših napadov ruske vojske na Ukrajino, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura.

Back to top button