Tusk bo opustil vodenje EPP

Nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes napovedal, da bo opustil vodenje Evropske ljudske stranke (EPP). Pogovori o njegovem nasledniku na položaju predsednika EPP se bodo predvidoma začeli jeseni, je povedal novinarjem.

Tusk se je v soboto vrnil v poljsko politiko, ko je prevzel vodenje poljske opozicijske stranke Državljanska platforma. Hkrati zaenkrat ostaja tudi predsednik evropske konservativne EPP. “Seveda sem lahko uradno vodja stranke in Evropske ljudske stranke, ki združuje številne evropske stranke,” je Tusk povedal novinarjem.

A obenem je tudi dodal, da se želi v celoti posvetiti Poljski, poroča tiskovna agencije Reuters na svoji spletni strani. “Ampak kot sem rekel, je moj namen, da se 100-odstotno, ne 90- ali 80-odstotno posvetim poljskim zadevam, zato sem obvestil svoje partnerje, premierje in predsednike iz Evropske ljudske stranke, da sem se odločil vrniti v poljsko politiko,” je dodal.

Tusk je trenutno predsednik največje panevropske stranke, desnosredinske EPP. Od leta 2014 do leta 2019 je bil predsednik Evropskega sveta, pred tem je bil od leta 2007 predsednik poljske vlade.

Državljanska platforma je glede na ankete tretja stranka na Poljskem, za vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) in opozicijsko Poland 2050. Volitve naj bi bile leta 2023, a nekateri komentatorji menijo, da se bo vladajoča stranka odločila za predčasne volitve, da bi se izognila glasovanju o nezaupnici v parlamentu.

Source
STA
Back to top button