EUGospodarstvo

Turčija poziva EU h konkretnim korakom glede migrantov in vizumske liberalizacije

Evropska unija mora narediti “konkretne in konstruktivne” korake pri vprašanjih obnove migracijskega dogovora in vizumske liberalizacije, je opozorila Turčija po četrtkovem vrhu EU.

Voditelji držav članic EU so na virtualnem vrhu v četrtek ponudili Turčiji pozitiven razvoj v odnosih, če se razmere ne bodo ponovno zaostrovale in če bo drža Ankare konstruktivna.

Izrazili so pripravljenost na postopno, sorazmerno in povratno krepitev sodelovanja na številnih področjih v skupnem interesu ter na sprejetje odločitev na junijskem vrhu. Obenem so Ankaro pozvali, naj se vzdrži ponovnih provokacij, v nasprotnem primeru pa zagrozili, da bo unija uporabila vse razpoložljive možnosti. Vladavina prava in temeljne pravice ostajajo ključna skrb, so opozorili.

Izrazili so tudi pripravljenost za krepitev sodelovanja s Turčijo na področju migracij, zlasti pri zaščiti meje, v boju proti nezakonitim migracijam ter vračanju nezakonitih migrantov in zavrnjenih prosilcev za azil v Turčijo v skladu z migracijskim dogovorom EU in Turčije iz leta 2016.

Turško zunanje ministrstvo je v četrtek zvečer izrazilo upanje, da postavljanje pogojev in “naslavljanje samo določenih področij ter njihova preložitev na junij ne bo vodila do izgube pozitivnega zagona z EU”. Poudarilo pa je, da EU ni pristojna za to, da bi lahko turško vrtanje nafte in plina v vzhodnem Sredozemlju opredelila kot nezakonito ter za takšno retoriko okrivila Grčijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napetosti med unijo in Turčijo so se zaostrile lani, ko je Ankara večkrat v sporno območje v vzhodnem Sredozemlju z namenom iskanja nahajališč zemeljskega plina in nafte poslala ladje za raziskave morskega dna, s tem pa razjezila unijo ter njuni članici Grčijo in Ciper. Novembra je Turčija svojo ladjo Oruc Reis umaknila s spornega območja, obe strani pa sta posledično omilili retoriko.

Ankara je še sporočila, da “pozdravlja prizadevanja za izboljšanje odnosov med Turčijo in EU na podlagi pozitivne agende”.

Source
STA
Back to top button