Tomc izvoljena za eno od podpredsednic skupine EPP v Evropskem parlamentu (dopolnjeno)

Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je na današnjem glasovanju slovensko evroposlanko Romano Tomc (SDS) izbrala za eno od desetih podpredsednikov in podpredsednic skupine v prihodnjem sklicu parlamenta. Napovedala je, da bo “jasno konservativno krilo EPP”. Skupino bo še naprej vodil Nemec Manfred Weber.

Tomc, ki je na evropskih volitvah v Sloveniji pred desetimi dnevi prejela tretji zaporedni mandat evropske poslanke, je bila danes s 141 glasovi od 170 veljavnih izvoljena za podpredsednico skupine EPP v desetem sklicu Evropskega parlamenta, ki se bo prvič sestal 16. julija. Več glasov je prejelo pet od skupno 11 kandidatov.

“Zelo sem vesela tega rezultata in zaupanja celotne poslanske skupine. Rezultat glasovanja je pokazal, da imamo izjemno podporo. To je tudi zato, ker sem v svojem govoru – pa tudi sicer kolegi poznajo moje delovanje – zelo jasno povedala, da želim, da EPP ostane na tisti strani, kjer so ji volivci namenili največ glasov, in da bom jasno konservativno krilo Evropske ljudske stranke,” je Tomc povedala po glasovanju v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Prvak SDS Janez Janša je kolegici čestital. “Veliko uspeha pri obračanju velike ladje v pravo smer,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Izvolitev poslanske kolegice za podpredsednico skupine je pozdravil tudi novoizvoljeni evroposlanec NSi Matej Tonin. “To pomeni, da je EPP pripoznal dober rezultat celotne slovenske delegacije. Mislim, da je pet glasov v EPP od devetih zelo dober rezultat, zlasti v primerjavi z nekaterimi drugimi delegacijami,” je povedal.

V EPP bodo slovenske barve v prihodnjem mandatu zastopali še Milan Zver, Zala Tomašič in Branko Grims (vsi SDS).

Tomc je postala prva slovenska evroposlanka, izvoljena na mesto podpredsednika ali podpredsednice skupine EPP. Je pa bila Tanja Fajon v mandatu 2014-2019 podpredsednica skupine socialistov in demokratov (S&D).

Politično skupino EPP, ki bo imela po novem 188 članov, bo medtem še naprej vodil nemški evroposlanec Weber, ki ga je podprlo 161 poslancev. Veljavnih je bilo 169 glasov. Na čelu skupine je že od leta 2014, od sredine leta 2022 pa je tudi predsednik stranke.

EPP s precej prepričljivo zmago na nedavnih evropskih volitvah ostaja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, kar jo postavlja tudi v najboljši položaj v pogajanjih z drugimi političnimi skupinami o vodilnih položajih v institucijah EU, ki še potekajo.

Ta desnosredinska stranka si prizadeva, da bi njihova članica Ursula von der Leyen še naprej vodila Evropsko komisijo.

Tomc je glede podpore von der Leyen poudarila, da pogajanja o vodilnih položajih še potekajo. Kot je dejala, so v SDS že na marčnem kongresu, kjer nemške političarke niso podprli za vodilno kandidatko EPP na evropskih volitvah, postavili jasne pogoje.

“Želimo, da se EPP premakne v desno smer, želimo povezovanje na desni in pri tem ostajamo zelo jasni,” je povedala.

Je pa podporo von der Leyen zagotovil Tonin, pri čemer pa si želi, da bi pri nadaljnjem delu Evropske komisije upoštevala rezultate volitev.

Politična skupina EPP danes zaključuje ustanovno sejo, na kateri so potrdili še kandidaturo Roberte Metsole za nov mandat na čelu Evropskega parlamenta. Tomc in Tonin sta napovedala, da jo bosta podprla.

Back to top button