Timmermans za Delo: Tako kontroverznega začetka predsedovanja še nisem doživel

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Delo dejal, da tako kontroverznega začetka predsedovanja Svetu EU kot prejšnji teden s škandalom v Sloveniji še ni doživel. Njegov bojkot skupinskega fotografiranja na Brdu pri Kranju je povezan z vladavino prava, je dejal.

“Za delovanje naših demokracij in naše unije je spoštovanje vladavine prava ključno. Zveni nekoliko abstraktno, a je zelo konkretno. Demokracija niso le volitve in pridobitev večine, nato pa lahko počneš, kar hočeš. Demokracija lahko deluje samo, če ti na oblasti spoštujejo delitev oblasti, njen zakonodajni in sodni del. To je bistveno za delovanje naših družb,” je poudaril izvršni podpredsednik komisije, pristojen za zeleni dogovor.

Osebni napadi ter obrekovanje sodnikov in članov evropskega parlamenta s prikazovanjem fotografij in namigovanjem, da počnejo nekaj neprimernega ali da to pomeni, da ne moreš zaupati pravosodnemu sistemu ali da je ta korumpiran, po njegovem mnenju pomeni nespoštovanje vladavine prava in delitve oblasti.

Glede vladavine prava je povedal še, da ta pomeni, da nihče ni nad zakonom. “To, kar je skupno tem, ki spodkopavajo vladavino prava, je, da želijo nadzirati pravo, mu dajati navodila ter si zagotoviti nadzor nad sodniki in sodišči. To je napad na vladavino prava in na sam temelj, kako bi morale delovati družbe v svobodnem svetu. Kar me preseneča, je, da se zdi, da se tisti, ki pravijo, da se bojujejo proti komunistom ali komunizmu, vračajo k metodam, ki so jih uporabljali v komunizmu,” je še povedal nizozemski socialdemokrat.

Na očitke slovenskega premierja Janeza Janše, da je bil njegov bojkot skupinskega fotografiranja politična provokacija, je Timmermans odgovoril, da je odziv na kritiko substance, ki jo je izrazil tudi zdaj, zelo pogosto oseben. To je po njegovih besedah odvračanje in nima nič z njim osebno.

“Evropa je zelo naklonjena Sloveniji. Nikjer ni negativnih občutkov do Slovenije. Obratno. Ali bo predsedovanje uspešno, je popolnoma odvisno od slovenske vlade. Osebni napadi zmotijo in begajo ljudi, češ, zakaj to počnejo. Zakaj je to treba? Rekel bi, da se izognite vsemu temu. Poskusite biti dobri predsedujoči. Za to je veliko možnosti,” je dejal v odgovoru na vprašanje, koliko lahko zadnje ravnanje slovenske vlade in premierja postane težava za predsedovanje Svetu EU.

“Kar res želim, je skupno delovanje med predsedovanjem na pozitiven način. To bi bilo sporočilo, onkraj politike in kontroverz, slovenskim ljudem, kako pomembni so v Evropi. Slovenija je v zadnjih 30 letih pokazala toliko predanosti svobodi, da ostajam optimističen. Tudi obdobje političnih napetosti bo preseženo. Res računam na modrost slovenskih ljudi,” je povedal Timmermans.

Source
STA
Back to top button