EU

Svet EU uradno potrdil uredbo o zmanjšanju porabe plina

Predstavniki članic EU so danes uradno potrdili uredbo o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023. Uredba bo zdaj objavljena v uradnem listu EU in bo začela veljati naslednji dan, so sporočili iz Evropske komisije. Na koncu so jo potrdile vse članice z izjemo Madžarske in Poljske.

 

Dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov so ministri držav EU, pristojni za energetiko, dosegli 26. julija. Članice so nato morale uredbo potrditi še uradno v pisnem postopku.

Sprejeta uredba predvideva določitev cilja, da bi članice EU med 1. avgustom letos in 31. marcem 2023 porabo plina prostovoljno zmanjšale za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina med avgustom in marcem v zadnjih petih letih.

Uredba vključuje tudi možnost sprožitve opozorila na ravni EU glede varnosti dobav plina, kar bi pomenilo, da bi 15-odstotno znižanje postalo obvezno. Evropska komisija bo lahko sprožitev opozorila Svetu EU predlagala na lastno pobudo, in sicer v primeru visokega tveganja za hudo pomanjkanje plina ali pa izjemno visokega povpraševanja po njem. Poleg tega bo lahko pet članic od komisije zahtevalo, naj poda predlog za sprožitev opozorila.

V vsakem primeru bodo morale države to potrditi s kvalificirano večino, kar pomeni najmanj 15 članic, v katerih živi najmanj 65 odstotkov prebivalcev EU.

V primeru obveznega zmanjšanja porabe plina uredba določa tudi nekatere izjeme in možnosti za delno ali v nekaterih primerih popolno odstopanje od obveznega cilja zmanjšanja emisij, da bi upošteval posebne razmere v državah in zagotovil, da bo zmanjšanje emisij plina učinkovito pri povečanju zanesljivosti oskrbe v EU, so v svetu pojasnili v sporočilu za javnost.

Izjeme bodo med drugim veljale za države, ki niso povezane s plinskimi omrežji drugih članic, saj ne bodo mogle sprostiti zadostnih zalog plina za druge države.

Izjema bo poleg tega veljala za države, katerih električna omrežja niso sinhronizirana z evropskim električnim sistemom in so močno odvisne od plina za proizvodnjo elektrike.

Članice bodo lahko izjemo zahtevale tudi, če so že presegle cilje glede polnjenja skladišč s plinom, če so močno odvisne od plina za kritično infrastrukturo ali pa če se je poraba plina v zadnjem letu povečala za najmanj osem odstotkov glede na povprečje zadnjih petih let.

Uredba je izreden ukrep, predviden za določen čas. Veljala bo eno leto, Evropska komisija pa bo do maja 2023 opravila pregled, v katerem bo preučila možnost podaljšanja veljavnosti glede na razmere na področju oskrbe s plinom v EU, so še pojasnili v Bruslju.

Source
STA
Back to top button