EUGospodarstvo

Svet ECB na prvi letošnji seji predvidoma brez sprememb v denarni politiki

Poudarki zgodbe
  • Cene življenjskih potrebščin so se v območju z evrom decembra lani četrti mesec zapored znižale za 0,3 odstotka in za zdaj ne kaže na skorajšnjo hitrejše približevanje inflacije srednjeročnemu cilju ECB, ki je pri letni inflaciji malenkost pod dvema odstotkoma.

Svet Evropske centralne banke (ECB) na prvi letošnji seji po napovedih analitikov ne bo sprejemal novih ukrepov ali spreminjal obstoječih. Kljub negotovosti glede hitrosti izhoda iz pandemične krize naj bi po decembrski okrepitvi orodij v boju proti posledicam pandemije covida-19 tokrat osrednji organ evrske denarne politike počakal.

Svet ECB je decembra izredni pandemični program odkupov obveznic (PEPP) povečal za 500 milijard evrov na 1850 milijard ter ga podaljšal do marca 2022. Ob tem je svet med drugim prilagodil tudi operacije dolgoročnega refinanciranja bank, v okviru katerih lahko bančne ustanove pridejo do ugodnih posojil, in napovedal štiri dodatne izredne operacije dolgoročnejšega refinanciranja ob pandemiji.

Tokrat se člani osrednjega organa denarne politike v evrskem območju po napovedih analitikov, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, ne bodo odločali za nove korake. Pričakovati je le ponovitev napovedi, da je svet ECB v skladu z razvojem dogodkov pripravljen prilagoditi vsa orodja, da bi tako odgovoril na izzive za evrsko območje.

Kljub začetku cepljenja po Evropi namreč negotovost glede izhoda iz pandemične krize ostaja velika. Epidemiološke razmere ostajajo zaostrene, cepljenje povsod ne poteka povsem skladno z željami, tveganje predstavljajo tudi novi sevi, ki se hitreje širijo od dosedanjih. Zaradi tega nekatere države spet zaostrujejo koronske omejitve in s tem dušijo gospodarsko dejavnost.

Čeprav ukrepi ECB pomembno vplivajo na gospodarsko dejavnost in finančne tokove, je mandat ECB za zdaj še vedno zgolj ohranjanje stabilnosti cen. Cene življenjskih potrebščin so se v območju z evrom decembra lani četrti mesec zapored znižale za 0,3 odstotka in za zdaj ne kaže na skorajšnjo hitrejše približevanje inflacije srednjeročnemu cilju ECB, ki je pri letni inflaciji malenkost pod dvema odstotkoma.

Upanje sicer obstaja, da se bodo ob sproščanju omejitev in vnovičnem zagonu zasebne potrošnje inflacijski pritiski v drugi polovici leta okrepili, a obenem cene navzdol potiska tudi razmeroma močan evro glede na dolar, ki ceni npr. uvoz energije v evrsko območje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button