Stopnja prostih delovnih mest v območju evra v začetku leta nespremenjena

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom je v prvem četrtletju znašala 2,9 odstotka, v EU pa 2,6 odstotka. V obeh primerjavah je na četrtletni ravni ostala nespremenjena. Na letni ravni se je tako v območju z evrom kot v EU po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat znižala za 0,3 odstotne točke.

V območju z evrom je stopnja prostih delovnih mest v industriji in gradbeništvu znašala 2,5 odstotka, v storitvah pa 3,2 odstotka. V EU je bila v industriji in gradbeništvu 2,3 odstotka in v storitvah 3,0 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so imele v prvem četrtletju letos najvišjo stopnjo prostih delovnih mest Avstrija (4,5 odstotka) ter Belgija in Nizozemska (po 4,4 odstotka). Na drugi strani so najnižje beležili v Romuniji (0,7 odstotka), Bolgariji (0,8 odstotka) ter Španiji in Poljski (po 0,9 odstotka).

V primerjavi s prvim četrtletjem lani se je stopnja prostih delovnih mest povečala v šestih članicah, nespremenjena je ostala v treh, v 18 pa se je znižala.

Največja zvišanja so zabeležile Grčija (+1,6 odstotne točke) in Malta (+0,6 odstotka). Največje padce pa Finska in Švedska (po -0,8 odstotne točke), Luksemburg in Avstrija (po -0,7 odstotne točke) ter Češka in Nemčija (po -0,6 odstotne točke).

V Sloveniji je stopnja prostih delovnih mest znašala 2,5 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot v zadnjem lanskem četrtletju in 0,5 odstotka manj kot v prvem četrtletju lani.

Back to top button