Sodišče EU se bo izreklo o tožbi proti Sloveniji glede arhivov ECB

Sodišče EU bo danes izreklo sodbo o tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank. Gre za pomemben presedan glede privilegijev in imunitet institucij EU. Generalna pravobranilka je septembra podprla argumente komisije.

 

Komisija v tožbi, vloženi aprila lani, slovenskim organom očita, da so s hišno preiskavo v prostorih Banke Slovenije julija 2016 kršili nedotakljivost arhivov Evropske centralne banke (ECB), ki jo zagotavlja protokol o privilegijih in imunitetah EU. Za slovensko stran je ta očitek nedopusten poseg v nacionalni predkazenski postopek.

Komisija v tožbi ugotavlja tudi kršenje dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov ECB v okviru preiskave, ker da slovenski organi niso konstruktivno razpravljali z ECB, kot to zahteva načelo lojalnega sodelovanja v skladu s členom štiri pogodbe o EU. Slovenska stran zavrača tudi ta očitek.

Generalna pravobranilka Juliana Kokott je septembra v mnenju, ki za sodišče sicer ni zavezujoče, podprla oba očitka komisije. Ocenila je torej, da je Slovenija kršila protokol 7 o privilegijih in imunitetah k pogodbi o delovanju EU, ki zagotavlja nedotakljivost arhivov ECB.

Premier Janez Janša se je junija pri predsednici komisije Ursuli von der Leyen pozanimal, pod katerimi pogoji bi se bila komisija pripravljena odpovedati tožbi. Von der Leynova je v odgovoru julija potrdila pripravljenost na dialog. Od takrat novic glede tega ni bilo. Umik tožbe je sicer mogoč vse do izreka sodbe, a ga po neuradnih informacijah ni pričakovati.

Kot je običajno, bodo na sodišču v Luksemburgu danes na kratko prebrali bistvo sodbe. Slovenski predstavniki po neuradnih informacijah na sodišču ne bodo navzoči.

Source
STA
Back to top button