Slovenija za še več prožnosti pri pogojih skupne kmetijske politike

Slovenija pozdravlja predloge Evropske komisije za administrativno razbremenitev kmetov, vendar pa si želi večjo prožnost pri pogojih za izplačila iz skupne kmetijske politike ter upoštevanje posebnosti slovenskega kmetijstva, je pred zasedanjem pristojnih ministrov v Bruslju povedala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez.

Knez je ob prihodu na zasedanje pozdravila predlagano poenostavitev pravil in administrativno razbremenitev kmetov. Pri tem je izpostavila predlog, da pri manjših kmetijah ne bi izvajali nadzora upoštevanja dobrih kmetijskih in okoljskih pogojev (GAEC). Te pogoje morajo kmetje izpolnjevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike.

“Mislim, da je bistvenega pomena, da so ukrepi namenjeni razbremenitvi manjših kmetij in bodo tako zajeli večino naših kmetij,” je povedala državna sekretarka.

Na zasedanju si bo prizadevala za dodatno prožnost in upoštevanje posebnosti slovenskega kmetijstva pri teh dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih.

Znova pa bo predlagala tudi vzpostavitev ad hoc finančnega mehanizma, s katerim bi se EU odzvala na okoljske katastrofe, kakršna je lani prizadela Slovenijo. Tovrstni mehanizem je Slovenija skupaj s Hrvaško predlagala že lani, ko je po besedah Knez prejela precejšnjo podporo drugih članic, predvsem sredozemskih.

Slovenija obenem podpira bolj srednje- oziroma dolgoročno prilagoditev evropske kmetijske politike, pri čemer je prav tako treba upoštevati posebnosti posameznih držav.

“To nam je pomembno, ne želimo pa s tem ogrožati okoljskih in trajnostnih ciljev, tako da mislim, da bo treba pametno poiskati neko pot,” je povedala državna sekretarka.

Ministri bodo danes govorili tudi o težavah, s katerimi se evropski kmetje soočajo zaradi uvoza poceni kmetijskih proizvodov iz Ukrajine. Slovenija si prizadeva za to, da bi proizvajalci v državah zunaj EU upoštevali enake standarde kot evropski. Za Slovenijo težavo predstavlja predvsem uvožena perutnina.

Kmetijski ministri članic EU danes v Bruslju razpravljajo o odzivu na zahteve kmetov, ki v zadnjih mesecih protestirajo po številnih članicah EU. Obravnavali bodo predloge Evropske komisije za zmanjšanje administrativnega bremena kmetov in določene kratkoročne ukrepe predvidoma tudi sprejeli.

Kmetje z več sto traktorji so se zbrali tudi danes v Bruslju ob robu zasedanja, kjer med drugim mečejo pirotehnična sredstva, na več krajih pa so zakurili ogenj. Po podatkih bruseljske policije je bilo v evropski četrti ob 8.30 okoli 300 traktorjev, poroča belgijski časnik Le Soir.

Zasedanja bi se morala po prvotnih načrtih udeležiti kmetijska ministrica Mateja Čalušić. Ministrica po besedah Knez razume pomen današnjega zasedanja v Bruslju, a je trenutno bolj potrebna njena podpora v Sloveniji.

Back to top button