EU

Slovenija pričakuje enotnost EU tudi pri izvajanju sporazumov z Združenim kraljestvom

Slovenija je danes znova opozorila na diskriminacijo glede delovnih vizumov za Združeno kraljestvo in izrazila pričakovanje, da bodo članice EU enotne tudi pri izvajanju dogovorov, doseženih z Londonom. Zapleti pri ratifikaciji sporazuma o odnosih po brexitu v EU ne prispevajo k reševanju tega vprašanja, je povedal državni sekretar Gašper Dovžan.

Ministri EU za evropske zadeve so danes virtualno obravnavali vrsto tem, med njimi odnose z Združenim kraljestvom. Slovenija je skupaj s še štirimi članicami, ki jih Združeno kraljestvo diskriminira pri plačilu delovnih vizumov, znova opozorila na ta problem.

Po izstopu Združenega kraljestva iz EU namreč državljani Bolgarije, Estonije, Litve, Romunije in Slovenije pri prošnji za delovni vizum niso upravičeni do popusta v višini 55 funtov, ki sicer velja za državljane preostalih članic.

V Londonu ta popust utemeljujejo na podlagi 2. odstavka 18. člena Evropske socialne listine, in sicer da velja samo za tiste države, ki so podpisale in ratificirale originalno listino iz leta 1961, medtem ko je omenjena peterica držav ratificirala zgolj revidirano iz leta 1996.

Dovžan je v povezavi s tem danes opozoril na dve dejstvi: na zelo nenavadno držo Združenega kraljestva pri izvajanju sporazumov o izstopu in prihodnjih odnosih ter na težave z ratifikacijo sporazuma o odnosih po brexitu na strani EU, kar da ne pomaga pri reševanju odprtih vprašanj, vključno z omenjenim.

Vseh pet držav je danes po Dovžanovih besedah izrazilo pričakovanje, da London ustavi diskriminacijo, sicer pa naj to na prvi seji obravnava partnerski svet. Prav tako pričakujejo, da bodo članice ohranile enotnost iz pogajanj tudi pri izvajanju sporazumov. “Računamo na solidarnost in podporo,” je dejal.

Uradno pojasnilo britanske strani po Dovžanovem mnenju ne bi smelo biti razlog za razlikovanje. Ob tem je izpostavil dejstvo, da je London že ves čas pogajanj iskal vse načine, da razrahlja enotnost med članicami in tako kar najbolje poskrbi za lastne interese, enako pa počne še naprej.

EU je zaradi zapletov pri ratifikaciji sporazuma o prihodnjih odnosih enkrat že podaljšala obdobje njegove začasne uporabe, in sicer do konca aprila. Na vprašanje, ali je še mogoča ratifikacija do konca meseca ali pa bo treba še enkrat podaljšati začasno uporabo, je Dovžan odgovoril, da še vedno upajo na ratifikacijo v roku.

Tudi portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias je danes izpostavila upanje, da bo Evropski parlament sporazum ratificiral ter tako zagotovil pravno varnost in preprečitev trdega brexita. Poudarila je, da je zelo pomembno zagotoviti pravočasno odločitev.

Članice so danes tudi nadaljevale pregled stanja vladavine prava na podlagi poročila, ki ga je lani septembra objavila Evropska komisija. Po pregledu prvih petih članic med nemškim predsedovanjem so bile sedaj med portugalskim na vrsti Nemčija, Irska, Grčija, Španija in Francija.

Komisar za pravosodje Didier Reyners je danes znova pozdravil namero prihodnjega slovenskega predsedstva, da to prakso nadaljuje. V času slovenskega predsedovanja je predvidena splošna razprava o razmerah v EU in razprava o stanju na Hrvaškem, v Italiji, na Cipru, v Latviji in Litvi.

Poleg tega so se članice danes znova zavzele za usklajevanje odziva na pandemijo novega koronavirusa in pregledale napredek v okviru konference o prihodnosti Evrope. Novo digitalno platformo je v enem dnevu obiskalo 3000 ljudi, prijavljenih pa je bilo več kot sto dogodkov, kar da vzbuja optimizem.

Članice so pregledale tudi stanje v širitvenem procesu, ki je zaradi bolgarske blokade Severne Makedonije znova v zastoju in preboja ni na vidiku. O spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu oziroma neuradnih dokumentih o tem pa po Dovžanovih besedah danes ni bilo govora.

Source
STA
Back to top button