Pristojni ministri v Budimpešti o krepitvi konkurenčnosti gospodarstva EU

Pristojni ministri oziroma državni sekretarji članic EU so danes na neformalnem zasedanju v Budimpešti razpravljali o krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Govorili so tudi o vzpostavitvi konkurenčnega sistema elektromobilnosti, pri čemer je državni sekretar na slovenskem gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež poudaril pomen naložb.

Osrednja tema prvega neformalnega ministrskega zasedanja v času madžarskega predsedovanjem Svetu EU je bila krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, kar je Budimpešta določila tudi za eno od ključnih prednostnih nalog svojega predsedovanja.

Kot so navedli na gospodarskem ministrstvu, so se ministri in državni sekretarji osredotočili na ključne elemente novega evropskega dogovora za konkurenčnost. Voditelji EU so k pripravi tega dogovora oziroma sporazuma pozvali na aprilskem zasedanju v Bruslju, madžarsko predsedstvo pa si prizadeva, da bi ga sprejeli na neformalnem zasedanju v Budimpešti v začetku novembra.

“Če EU želi vzpostaviti industrijsko in inovacijsko vodstvo, potrebuje tako pristop od spodaj navzgor kot od zgoraj navzdol,” je ob tem poudaril Frangež.

Predlagal je, da se poročili Enrica Lette o evropskem notranjem trgu in Maria Draghija o konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ki je še v pripravi, dopolnita s priporočili še ene italijanske ekonomistke Marianne Mazzucato. Evropa namreč po mnenju državnega sekretarja za preporod svojih industrij potrebuje premik k tako imenovani “mission economy” oziroma gospodarstvu s poslanstvom.

V ločeni razpravi so medtem govorili o vlogi umetne inteligence pri krepitvi gospodarske konkurenčnosti in spodbujanju gospodarske rasti.

Kot so navedli na slovenskem gospodarskem ministrstvu, so se ministri strinjali, da je treba umetno inteligenco pospešeno vključevati v poslovne procese podjetij, predvsem malih in srednje velikih. Poudarili pa so tudi pomen močnega podpornega okolja za poslovanje, raziskave in razvoj ter financiranje.

Na zasedanju so razpravljali tudi o vzpostavitvi konkurenčnega sistema elektromobilnosti, pri čemer je Frangež poudaril, da evropska industrija potrebuje naložbe.

“Osredotočiti se moramo na design in dostop do trgov. Morali bi razmišljati o infrastrukturi ter obnovljivo proizvodnjo energije ter zagotoviti konkurenčne cene. Kritična bo tudi hitrost sprememb,” so njegove besede navedli na ministrstvu.

Back to top button