EU

Polemika glede odziva von der Leynove na vabilo na 30-letnico samostojne Ukrajine

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po nedavnem protokolarnem incidentu v Ankari znova pod drobnogledom zaradi odziva na vabilo na slovesnost ob 30-letnici samostojne Ukrajine. Očitajo ji netaktnost, ker je na vabilo namesto nje odgovoril šef njenega kabineta in ker je vabilo zavrnil zaradi preveč natrpanega urnika.

Francoski časnik Liberation je v sredo zvečer objavil pismo šefa kabineta von der Leynove Björna Seiberta, v katerem ta zavrača udeležbo predsednice na slovesnosti ob 30. obletnici razglasitve samostojne Ukrajine, ki bo avgusta v Kijevu.

Kot problematično se ob tem izpostavlja tako dejstvo, da je na pismo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega pisno odgovoril šef kabineta, ne predsednica, kot vsebina – zavrnitev vabila zaradi preveč natrpanega urnika v času poletnih počitnic, ko se običajno ne dogaja veliko.

Kritični opazovalci zavrnitev udeležbe na slovesnosti ob 30-letnici neodvisne Ukrajine tolmačijo kot znamenje, da predsednica ni pripravljena podpreti države v sporu z Rusijo, ki se znova zaostruje.

V komisiji so danes zatrdili, da bo predsednica sama odgovorila na pismo, in pojasnili, da tega ni storila prej, ker je bila na službeni poti v Turčiji in Jordaniji. Ob tem so nakazali, da vsebina ne bo drugačna, da torej vabila ne bo sprejela. Zatrdili so še, da bo komisija zastopana na primerni ravni.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sicer že v začetku marca sprejel vabilo na dogodek, imenovan vrh krimske platforme, ki je načrtovan 23. avgusta v okviru 30-letnice neodvisnosti Ukrajine, so danes sporočili v njegovi tiskovni službi.

V telefonskem pogovoru z Zelenskim je Michel danes tudi izrazil globoko zaskrbljenost zaradi krepitve ruske vojaške navzočnosti na ukrajinski meji in na Krimu ter zagotovil neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine.

V minulih dneh je v Bruslju močno odmeval protokolarni incident, ki se je zgodil ob skupnem obisku predsednikov v Ankari, kjer so Michela posedli poleg turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, von der Leynovo pa na bližnji kavč. Zdaj protokolarni spodrsljaj očitajo von der Leynovi.

V Bruslju je sicer te dni neuradno slišati, da ima marsikdo dovolj te afere, češ da je medinstitucionalno rivalstvo vselej obstajalo in da se to ne bo spremenilo, a da ta trenja ne bi smela uiti nadzoru in da se je treba osredotočiti na učinkovito delovanje unije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button