Pariški center Pompidou bodo zaprli zaradi štiriletne prenove

Poudarki zgodbe
  • Pred nastopom zdravstvene krize je muzej leta 2019 obiskalo 3,2 milijona ljudi.

Center Pompidou, eno največjih pariških kulturnih znamenitosti, v kateri domuje največja evropska zbirka moderne umetnosti, bodo z letom 2023 zaprli zaradi štiriletne prenove, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek povedala francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot.

“Bili sta dve možnosti. Ena je vključevala prenovo centra, medtem ko bi bil ta odprt, druga pa popolno zaprtje. Odločila sem se za drugo, ker bi morala biti krajša in nekoliko cenejša,” je za časnik Figaro povedala ministrica.

Tako kot vse kulturne znamenitosti v Parizu je bil tudi Center Pompidou od marca do junija lani zaprt med prvim valom pandemije koronavirusa, ponovno pa je zaprt od oktobra.

Center Pompidou, ki sta ga zasnovala znana arhitekta Renzo Piano in Richard Rogers, so odprli leta 1977 in po pisanju AFP kaže vidne znake staranja.

V 70. letih je bil ta drzen projekt v zgodovinskem središču francoske prestolnice deležen velikega nasprotovanja, vključno s tožbami, vendar je obveljal za arhitekturni mejnik. Zgradba je s svojo radikalno zasnovo potisnila skoraj vse njene strukturne in mehanske elemente v zunanjost, s tem pa v notranjosti omogočila ogromne razstavne prostore.

 

Source
sta.si
Back to top button