EU

Odbora Evropskega parlamenta potrdila sporazum o prihodnjih odnosih z Otokom

Odbora Evropskega parlamenta za zunanjo politiko in mednarodno trgovino sta danes na glasovanju podprla sporazum o prihodnjih odnosih med EU in Otokom po brexitu. Zdaj je na vrsti še glasovanje o ratifikaciji sporazuma v Evropskem parlamentu, datuma še niso določili, so sporočili iz Bruslja.

Za sporazum je glasovalo 108 evropskih poslancev, eden je bil proti, štirje pa so se vzdržali. Po zeleni luči v odborih mora zdaj o ratifikaciji odločati še celoten parlament.

EU in Združeno kraljestvo sta sporazum o odnosih po brexitu sklenila na božični večer, voditelji na obeh straneh pa so ga podpisali predzadnji dan minulega leta. Z januarjem je začel začasno veljati, ker do izteka prehodnega obdobja s koncem minulega leta ni bilo dovolj časa za izvedbo ratifikacijskega postopka v EU.

Začasna uporaba sporazuma je bila sprva predvidena do konca februarja, a so rok za ratifikacijo podaljšali do 30. aprila. EU je za podaljšanje začasne uporabe sporazuma zaprosila, da bi omogočili dokončanje pravne in jezikovne revizije sporazuma v vseh 24 jezikih, ki jo je treba izvesti pred ratifikacijo.

Za ratifikacijo na ravni EU je potrebna potrditev v Evropskem parlamentu, ki mora soglašati s sporazumom, da se ta lahko uveljavi. Lahko ga le sprejme ali zavrne, spreminjati pa ga ne more. Za potrditev je potrebna navadna večina evropskih poslancev.

Zadnji korak na strani EU bo še končna potrditev članic v okviru Sveta EU, ki mora biti soglasna. Ker sporazum po veljavni pravni oceni pokriva le področja v pristojnosti EU, nacionalne ratifikacije niso potrebne, le potrditev na ravni EU, ki vključuje parlament in Svet EU.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button