Obseg gradbenih del marca v EU manjši

Obseg gradbenih del v EU je bil marca za 0,1 odstotka manjši, v območju z evrom pa za 0,1 odstotka večji kot februarja. V medletni primerjavi so v EU zabeležili 0,7-odstotni padec, v območju z evrom pa 0,1-odstotno rast. Slovenija je na mesečni ravni beležila 7,4-odstotni padec, na letni ravni pa 8,6-odstotnega.

Marca se je v mesečni primerjavi v območju z evrom oz. EU obseg del na stavbah zmanjšal za 1,5 oz. 2,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih povečal za 0,6 oz. zmanjšal za 0,8 odstotka, na pripravljalnih in zaključnih delih pa povečal za 0,6 oz. 0,5 odstotka, so danes sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat.

Med državami, za katere so bili na voljo podatki, so največje mesečne padce zabeležili na Češkem (7,8 odstotka), Slovaškem (7,6 odstotka) in v Sloveniji. Največje rasti pa so imeli v Romuniji (9,1 odstotka), Franciji (1,1 odstotka) ter Belgiji in Nemčiji (1,0 odstotka).

V medletni primerjavi se je marca v območju z evrom oz. EU obseg del na stavbah zmanjšal za 3,5 oz. 5,2 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih se je povečal za 5,4 oz. 2,7 odstotka, na pripravljalnih in zaključnih gradbenih delih pa zmanjšal za 0,3 oz. 0,5 odstotka.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so največje znižanje zabeležile Poljska (9,6 odstotka), Slovenija in Češka (8,3 odstotka). Največje rasti so medtem zabeležili v Belgiji (7,3 odstotka), Italiji (+3,8 odstotka) in v Bolgariji (3,7 odstotka).

Back to top button