Obrambni ministri EU tudi o uporabi zahodnega orožja za napade Kijeva na Rusijo

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pričakuje, da bodo obrambni ministri držav članic unije na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali tudi o tem, da bi Ukrajini dovolili uporabo svojega orožja za napade na rusko ozemlje.

Obrambni ministri unije bodo o uporabi orožja, ki ga dobavljajo Ukrajini, za napade Kijeva na rusko ozemlje razpravljali, potem ko je zahodne države k ponovnemu razmisleku o teh omejitvah pozval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Po oceni Stoltenberga, ki se bo ministrom pridružil na zasedanju, namreč te omejitve ukrajinskim silam vežejo roke.

Povračilni napadi na ozemlje države napadalke so povsem v skladu z vojnim pravom, je ob prihodu na današnje zasedanje povedal Borrell. Pričakuje, da bodo nekatere države članice izpostavile, da se bo s tem povečalo tveganje za dodatno zaostritev razmer. Vendar pa je treba po njegovih besedah najti ustrezno ravnovesje med eskalacijo in potrebo Ukrajincev po obrambi.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je podprl tudi poljsko-grški predlog za oblikovanje evropskega ščita zračne obrambe, ki bi ga financirali v okviru programa EU.

“Lahko bi vzpostavili poseben izvenproračunski sklad za financiranje skupnih obrambnih zmogljivosti,” je povedal in dodal, da bodo o tem razpravljali tudi danes.

Ena od osrednjih tem pogovorov zasedanja, ki se ga iz Slovenije udeležuje minister Marjan Šarec, je sicer financiranje vojaške pomoči za Ukrajino v okviru evropskega mirovnega instrumenta (EPF). Borrell je povedal, da je na mizi sedem pravnih aktov, ki bi omogočili uporabo nekaj manj kot sedem milijard evrov.

Madžarsko je že v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov več članic pozvalo, naj neha blokirati ta finančna sredstva za dobavo orožja Ukrajini.

Obrambni ministri imajo sicer danes na dnevnem redu še krepitev zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Back to top button