Notranji ministri EU o migracijah in stanju schengna v pandemiji

Notranji ministri EU bodo danes na virtualnem neformalnem zasedanju razpravljali o novem paktu o migracijah in azilu, o stanju schengenskega območja v pandemiji novega koronavirusa ter o krepitvi mandata evropskega policijskega urada Europola v okviru boja proti terorizmu. Slovenijo bo zastopal minister Aleš Hojs.

Ministri so napredek v razpravi o novem paktu nazadnje pregledali sredi lanskega decembra, ko je minister Hojs ocenil, da so stališča glede vprašanja solidarnosti še vedno precej narazen. Pojasnil je, da Slovenija vztraja pri nasprotovanju obveznemu premeščanju in da podobno meni še devet držav.

Novi pakt, ki naj bi odpravil zastoj pri azilni reformi, nastal zaradi spornih obveznih migracijskih kvot, temelji na načelu prožne, a še vedno obvezne solidarnosti. V Bruslju zatrjujejo, da spornih obveznih kvot za premeščanje ni več, a določena obveznost glede premeščanja ostaja.

Portugalski notranji minister Eduardo Cabrita je pred nekaj tedni dejal, da je bil od predstavitve predloga pakta septembra lani dosežen ogromen napredek in da se vsi strinjajo, da je potrebna obvezna prožna solidarnost. Poudaril je, da si bo portugalsko predsedstvo prizadevalo preseči delitev na dva tabora in podrobno opredeliti koncept solidarnosti.

Ob vse večji zaskrbljenosti zaradi novih variant virusa, težav z dobavo cepiv in počasnega cepljenja članice zaostrujejo pandemične omejitve, tudi na mejah, kar dodatno ogroža schengenski prostor, kjer naj ne bi bilo sistematičnega nadzora na notranjih mejah.

Ker migracije, terorizem in pandemija covida-19 postavljajo pod vprašaj eno štirih temeljnih svoboščin unije, prosto gibanje, je EU konec novembra lani začela razpravo o prenovi schengna. Nova strategija se pričakuje sredi leta.

Krepitev Europola je komisija predlagala decembra lani, po nedavnih napadih islamskih skrajnežev v Avstriji, Franciji in Nemčiji. Predvideno je, da bi lahko po novem sodeloval z zasebnimi partnerji ter učinkovito obdeloval obsežne nabore podatkov ter kadrovska okrepitev s 160 dodatnimi ljudmi.

Source
STA
Back to top button