Na Nizozemskem se na evropskih volitvah nasmiha zmaga zavezništvu pod vodstvom Timmermansa

Na Nizozemskem je na evropskih volitvah glede na vzporedne volitve zmagalo zeleno-liberalno zavezništvo nekdanjega evropskega komisarja Fransa Timmermansa, ki naj bi osvojilo osem od 31 nizozemskih sedežev v Evropskem parlamentu. Tesno za petami ji sledi skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa.

Glede na vzporedne volitve inštituta Ipsos I&O je koalicija zelenih in laburistov osvojila osem mandatov, sledi PVV s sedmimi sedeži. Desna liberalna Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) naj bi imela v novem sklicu Evropskega parlamenta štiri sedeže, poročajo nizozemski mediji.

Volitve so bile danes na Nizozemskem tudi tarča hekerskih napadov, med drugim so o napadih poročale stranke in nekatere evropske institucije. Odgovornost za napade je prevzela ruska skupina HackNet.

Na Nizozemskem, ki je imela doslej v Evropskem parlamentu 29 poslancev, v novem mandatu pa jih bo imela 31, je na volitvah sodelovalo 20 političnih strank oziroma list. Izidi volitev na Nizozemskem bodo sicer objavljeni v nedeljo po 23. uri, ko se bodo zaprla volišča v vseh članicah EU.

Z volitvami na Nizozemskem so se tudi uradno začele volitve v Evropski parlament, ki bodo trajale do nedelje. Od danes do nedelje bo okoli 370 milijonov Evropejcev izbiralo 720 poslancev novega sklica Evropskega parlamenta, kar je 15 več, kot jih je trenutno.

V petek bodo volitve potekale na Irskem. Čehi bodo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu volili v petek in v soboto, Italijani pa v soboto in nedeljo. V Latviji, na Malti in Slovaškem bodo evropske volitve v soboto, drugod, tudi v Sloveniji, pa v nedeljo.

Back to top button