Ministrica Šinko bo evropskim kolegom predstavila škodo v kmetijstvu po poplavah

Slovenska kmetijska ministrica Irena Šinko bo danes svojim kolegom iz drugih držav članic predstavila škodo, ki je v avgustovskih poplavah nastala v kmetijstvu. Ministri imajo na dnevnem redu še razpravo o uvozu žita iz Ukrajine, potem ko so se v petek iztekle omejitve na tem področju.

Ministrica je škodo v kmetijstvu, ki je nastala v avgustovskih poplavah, na neformalnem zasedanju v Španiji že predstavila pristojnemu evropskemu komisarju Januszu Wojciechowskemu.

Kot so tedaj zapisali na ministrstvu, je izpostavila, da je nastala izjemno velika škoda na objektih in mehanizaciji ter tudi na zalogah repromateriala, krme, semen, pri oddaji mleka in pri drugih pridelkih. Evropski komisar je zagotovil pomoč komisije ter odzivnost in prilagodljivost pri potrjevanju sprememb programskih dokumentov.

Danes pa bo s škodo v kmetijstvu, gozdarstvu in akvakulturi seznanila še kolege iz drugih držav članic.

To je pomembno v luči pridobivanja sredstev iz t. i. krizne rezerve v okviru proračuna skupne kmetijske politike, iz katere bi lahko Slovenija krila del stroškov odprave škode.

EU je sicer sredstva iz te rezerve letos namenila tudi že za pomoč kmetom v vzhodnih državah članicah, ki so se v težavah znašli zaradi prevelikih količin žita, uvoženega iz Ukrajine. Evropska komisija je uvedla tudi začasno omejitev uvoza v Poljsko, Slovaško, Madžarsko, Bolgarijo in Romunijo, ki pa se je v petek opolnoči iztekla.

Kot so pojasnili na komisiji, bo zdaj Ukrajina sama izvajala nadzor nad izvozom. Madžarska in Poljska sta po odpravi evropskih ukrepov napovedali, da ne bosta dovolili uvoza ukrajinskega žita, tako da je na današnjem zasedanju pričakovati razgreto razpravo.

Back to top button