Macron v Strasbourgu o prednostnih nalogah Francije za krmilom EU

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil prednostne naloge Francije med šestmesečnim predsedovanjem Svetu EU, ki ga zaznamujeta pandemična negotovost in francoske aprilske predsedniške volitve. Nosilna tema predsedovanja je strateška suverenost EU.

 

 

Med ključnimi temami so tudi uresničevanje zelenih in digitalnih ambicij ter migracije in prenova schengenskih pravil. Predstavitev prioritet vsakokratne predsedujoče države na plenarnem zasedanju parlamenta je tradicionalna praksa.

Evropski poslanci bodo sicer danes odločali o štirih kandidatih za člane Evropskega računskega sodišča, med katerimi je tudi Slovenec Jorg Kristijan Petrovič, ki je podporo pristojnega odbora za proračunski nadzor že dobil. Mnenje Evropskega parlamenta ni zavezujoče.

Poleg tega bodo poslanci popoldne razpravljali o predlogu akta o digitalnih storitvah, ki določa pravila za boj proti nezakonitim spletnim vsebinam in določa odgovornost platform za njihove algoritme. Parlament bo o svojem stališču glede akta glasoval v četrtek.

Parlament naj bi danes tudi podprl začasni dogovor s članicami unije o povečanju pristojnosti Evropske agencije za zdravila (Ema), ki so ga dosegli med slovenskim predsedovanjem Svetu EU in sodi v okvir načrtov za vzpostavitev evropske zdravstvene unije.

Source
STA
Back to top button