Macron ni za selitev Rimbaudovega poslednjega počivališča v Panteon

Poudarki zgodbe
  • Pariški Panteon je spominski kompleks, v katerem so pokopane številne pomembne osebnosti iz francoske zgodovine, od politikov in znanstvenikov do kulturnikov. Med znanimi literati so v Panteonu pokopani Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Emile Zola in Alexandre Dumas.

Francoski predsednik Emmanuel Macron ni podprl pobude, da bi posmrtne ostanke priznanega francoskega pesnika Arthurja Rimbauda iz pokopališča v njegovem rojstnem kraju, mestecu Charleville-Mezieres, preselili v pariški Panteon. Dejal je, da s tem spoštuje odločitev Rimbaudovih potomcev, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Za selitev Rimbaudovih posmrtnih ostankov v Panteon je bila lani sprožena posebna pobuda, ki so jo podprle številne znane osebnosti in tudi francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot. Namen pobude je bil po smrti v znamenitem Panteonu združiti Rimbauda in njegovega ljubimca, prav tako priznanega francoskega pesnika Paula Verlaina, ki pa je pokopan v pariški četrti Batignolles. S tem naj bi se jima poklonili kot umetnikoma, pa tudi kot simbolu istospolne ljubezni v njunem času.

Takoj pa so se oglasili nasprotniki pobude, med katerimi je bila tudi daljna Rimbaudova sorodnica Jacqueline Teissier-Rimbaud, ki je za francoske medije opomnila: “Rimbaud svojega življenja ni začel in sklenil ob Verlainu, delila sta zgolj nekaj mladostniških let.”

AFP je v četrtek poročala, da je predsednik Macron na Rimbaudove potomce naslovil pismo, v katerem je zapisal, da bo spoštoval njihovo željo, da pesnikovi posmrtni ostanki ostanejo v njegovem rojstnem kraju, francoskem mestecu Charleville-Mezieres. Tam je našel večni mir leta 1891.

O tem, ali lahko zgodovinsko pomembno osebnost naknadno prestavijo v ta zgodovinsko pomemben kraj, lahko odloča le francoski predsednik. Macron je to možnost izkoristil leta 2018 in dal v Panteon pokopati nekdanjo francosko ministrico Simone Veil, še navaja AFP.

Source
sta.si
Back to top button