Letos skoraj polovica podjetij v EU uporabljala računalništvo v oblaku

V EU je letos 45 odstotkov podjetij uporabljalo storitve računalništva v oblaku. To je 4,2 odstotne točke več kot leta 2021, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat. Delež podjetij v Sloveniji je bil malenkost pod povprečjem EU.

Najvišji delež podjetij, ki so letos kupila katero od storitev računalništva v oblaku, sta imeli Finska (78,3 odstotka) in Švedska (71,6 odstotka), najnižjega pa Bolgarija (17,5 odstotka) in Romunija (18,4 odstotka).

V Sloveniji je delež znašal 40,2 odstotka, medtem ko je bil leta 2021 pri 42,7 odstotka.

Od računalniških storitev v oblaku je največ podjetij kupilo storitve elektronske pošte (82,7 odstotka). 68 odstotkov jih je kupilo storitve za shranjevanje datotek v oblaku, 66,3 odstotka pisarniško programsko opremo, 61 odstotkov varnostno programsko opremo, 51,6 odstotka finančno ali računovodsko programsko opremo, 43 odstotkov podjetij pa je imelo v oblaku svojo bazo podatkov.

Dobrih 26 odstotkov podjetij je v oblaku najelo računalniške zmogljivosti za razvoj in testiranje programske opreme. Nekaj manj (25,9 odstotka) jih je storitve v oblaku uporabljalo za programsko opremo za načrtovanje virov, 25,4 odstotka pa za poganjanje lastne programske opreme. Točno četrtina podjetij pa je storitve v oblaku uporabljalo za programsko opremo za upravljanje odnosov s strankami.

Back to top button