EU

Kustečeva z evropskimi univerzami o premoščanju vrzeli pri raziskavah in inovacijah v Evropi

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je danes udeležila virtualnega sestanka mreže evropskih raziskovalno usmerjenih univerz The Guild. Tema je bilo premoščanje vrzeli pri raziskavah in inovacijah v Evropi. To bo ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport so v sporočilu za javnost zapisali, da je zmanjšanje omenjene vrzeli eden od ciljev načrtovanega učinkovitejšega upravljanja Evropskega raziskovalnega prostora.

Med ključni cilji posodobljenega Evropskega raziskovalnega prostora so navedli prenovljen program Obzorje Evropa, mehanizem za reintegracijo raziskovalcev, prizadevanja za bolj uravnotežene mobilnostne tokove in kroženje možganov ter sodelovanje in vključevanje vseh deležnikov.

Ministrica je ob tem, kot so navedli na ministrstvu, poudarila, da je primarna naloga na politični ravni zagotovitev pravega upravljanja, ki bo cilje prevedel v konkretne ukrepe, reforme in vlaganja.

Na dogodku, ki se ga je udeležil tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, je Kustečeva predstavila pogled na trenutno stanje. “Evropa potrebuje novo vizijo znanja, ki bo uspešno odgovorila na velike izzive sedanjosti in prihodnosti,” je prepričana.

Poudarila je, da ta vizija lahko nastane samo v tesnem sodelovanju s predstavniki visokega šolstva, znanosti in raziskav, in to tako na sistemski kot institucionalni ravni. Izpostavila pa je tudi pomembnost sodelovanja univerz z gospodarstvom.

Kot so zapisali na ministrstvu, so se rektorji prestižnih evropskih raziskovalno usmerjenih univerz s tem strinjali in pozdravili načrte Slovenije za predsedovanje Svetu EU na tem področju.

V mreži evropskih raziskovalno usmerjenih univerz je 21 uglednih ustanov. Ob Univerzi v Ljubljani so to npr. še univerze v Bologni, Gentu, na Dunaju, v Uppsali, Aarhusu, Glasgowu in King’s College v Londonu.

V ponedeljek bo ministrica po napovedih ministrstva nadaljevala z aktivnostmi pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju raziskav, saj se bo srečala še s predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta Jean-Pierrom Bourguignonom.

Source
STA
Back to top button