Kmetijski ministri EU o odzivu na zahteve kmetov

Kmetijski ministri članic EU bodo danes v Bruslju razpravljali o odzivu na zahteve kmetov, ki v zadnjih mesecih protestirajo po številnih članicah EU. Obravnavali bodo predloge Evropske komisije za zmanjšanje administrativnega bremena kmetov in določene kratkoročne ukrepe predvidoma tudi sprejeli. Kmetje bodo ob robu zasedanja protestirali.

Med ukrepi, ki jih je predstavila pretekli teden, Evropska komisija med drugim predlaga poenostavitev določenih pogojev, ki jih morajo kmetje upoštevati, da prejmejo sredstva iz skupne kmetijske politike. Med predlogi pa je tudi poenostavitev metodologije za preverjanje spoštovanja pravil, s čimer želijo zmanjšati število obiskov pristojnih oblasti na kmetijah.

Te kratko- in srednjeročne ukrepe, ki jih je v začetku meseca napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen, bodo danes obravnavali ministri za kmetijstvo, med njimi državna sekretarka na slovenskem kmetijskem ministrstvu Eva Knez. Diplomati EU pričakujejo, da bodo na zasedanju sprejeli določene kratkoročne ukrepe in načrt nadaljnjega ukrepanja.

Bruselj različne ukrepe pripravlja, potem ko so se v številnih evropskih državah kmetje odpravili na ulice, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in Španiji, pa tudi v Sloveniji. Zahtevajo boljše cene za njihove proizvode, manj birokracije in določena odstopanja pri izpolnjevanju okoljskih ciljev. Kmete na vzhodu EU je medtem na ulice pognala tudi po njihovem mnenju nelojalna konkurenca iz Ukrajine.

Belgijski kmetje so proteste napovedali tudi za danes ob robu zasedanja pristojnih ministrov, na ulicah je pričakovati okoli 1500 traktorjev.

Back to top button